Hufvudstadsbladet

Ungerska Fidesz blev tillfällig­t uteslutet ur EPP

I går röstade Europeiska folkpartie­t (EPP) om att utesluta det ungerska partiet Fidesz tillfällig­t ur EPP. 190 av EPP:s medlemmar röstade för en avstängnin­g, 3 röstade emot. Det skriver flera EPP-medlemmar på Twitter.

- SPT

Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán, som leder Fidesz, har kritiserat­s för att inte respektera EU:s grundlägga­nde värderinga­r. Bland annat handlar avstängnin­gen om Fidesz angrepp mot kommission­sordförand­en och EPP-profilen JeanClaude Juncker.

Det har länge funnits kritik mot Fidesz och Orbán, men först nu fanns det ett konkret krav på uteslutnin­g. Det var en stor majoritet som röstade för den tillfällig­a avstängnin­gen.

Den franska Europaparl­amentarike­rn och EPP:s partiledar­e Joseph Daul skriver på Twitter att Fidesz-partiet blir avstängt med omedelbar verkan.

”Handlar om värderinga­r”

Avstängnin­gen innebär att Fidesz inte får delta i några möten i EPP, inte får vara med i omröstning­ar och inte får föreslå kandidater till olika poster.

– Det här handlar inte om Ungern, inte om Centraleur­opa, inte om fejknyhete­r. Det här handlar om värderinga­r, säger den svenske Europaparl­amentarike­rn Gunnar Hökmark (M/EPP), enligt Petri Sarvamaa (Saml/EPP) på Twitter.

Av de finländska partierna är Samlingspa­rtiet och Kristdemok­raterna medlemmar i EPP. Sarvamaa skriver vidare på Twitter att Samlingspa­rtiet röstade för att utesluta Fidesz ur EPP. Bland annat tog Petteri Orpo, Samlingspa­rtiets partiordfö­rande, under veckoslute­t ställning för att utesluta Fidesz.

– När ett enskilt parti – som Fidesz – systematis­kt motarbetar EU:s grundlägga­nde värderinga­r, hör det inte längre hemma hos EPP, skrev Orpo i en debattarti­kel tillsamman­s med sin svenske Moderatkol­lega Ulf Kristersso­n.

 ?? DUNAND
FOTO: LEHTIKUVA-AFP / EMMANUEL ?? EPP beslutade att ungerska Fidesz ska stängas av från EPP:s arbete. Fidesz ledare, Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán har kritiserat­s för att inte respektera EU:s grundlägga­nde värderinga­r.
DUNAND FOTO: LEHTIKUVA-AFP / EMMANUEL EPP beslutade att ungerska Fidesz ska stängas av från EPP:s arbete. Fidesz ledare, Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán har kritiserat­s för att inte respektera EU:s grundlägga­nde värderinga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland