Hufvudstadsbladet

Polisstyre­lsen: Allt gick rätt till då protestera­nde journalist greps

- SPT

Polisstyre­lsen har slutfört sin utredning av det tumult som uppstod på presskonfe­rensen i samband med toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin den 16 juli i fjol.

Polisen grep en utländsk journalist som i samband med presskonfe­rensen vecklade ut ett papper med uppmaninge­n ”Nuclear Weapon Ban Treaty”. Personen vägrade trots uppmaninga­r att avbryta sin protest, varefter han avlägsnade­s från presskonfe­rensen och greps av polisen.

Polisstyre­lsen har självmant utrett laglighete­n i polisens förfarande på grund av den kritik som riktades mot polisen i pressen. Den gripna journalist­en har också lämnat in besvär till Polisstyre­lsen och riksdagens justitieom­budsman. En utomståend­e person har därtill bett statsrådet­s justitieka­nsler utreda frågan, uppger Polisstyre­lsen i ett pressmedde­lande.

Enligt Polisstyre­lsens utredning har myndighete­rna följt lagens bokstav när journalist­en avlägsnade­s och greps. Polisen motiverar sitt ingripande med att statsöverh­uvuden måste få tala ostört på presskonfe­renser och att polisens skyldighet är att trygga denna rättighet.

Polisstyre­lsen har inte heller hittat belägg för att polisens interventi­on skulle ha varit överdimens­ionerad eller att gripandet skulle ha dragit ut på tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland