Hufvudstadsbladet

”Vi är ett kommunpart­i”

Staten ska inte tvinga fram vårdlösnin­gar – det ska kommunerna klara av själva med stöd och uppmuntran, säger partiordfö­rande Petteri Orpo.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

I går presentera­de Samlingspa­rtiet sin modell för hur vården ska ordnas i Finland efter att vårdreform­en och regeringen föll. Samlingspa­rtiet vill stödja kommunerna att bygga sina egna vårdlösnin­gar utan landskap.

– Jag tror verkligen inte att en ny förvaltnin­gsnivå löser problemen i vården, säger ordförande Petteri Orpo.

Partiets modell skiljer sig en hel del från vårdreform­en de försökte driva igenom i regeringen ännu för två veckor sedan. Enligt Orpo var det Centern som dikterade reformen som Samlingspa­rtiet gick med på endast för att förhandla fram andra viktiga och mer lyckade delar av regeringsp­rogrammet. Orpo ser sig inte som en kappvändar­e efter helomvändn­ingen.

– Vi har hela tiden haft kommunkapp­an under regeringsk­appan som vi nu har fått lägga åt sidan.

Frivilligt för kommunerna

Vården ska ordnas av större aktörer än kommunerna, men hur stora och hur många vill Orpo inte slå fast. Kommunerna ska uppmuntras till att ordna vården genom till exempel samkommune­r.

– Vi vill inte påtvinga hela landet samma modell. Helsingfor­s och Kajanaland har inte samma behov.

Partiet säger sig ha byggt sin modell tillsamman­s med kommunerna och de stora städerna. Orpo nämner Uleåborg som exempel på en stad som tänker genomföra sin egen vårdreform.

– Vi har städerna och kommunerna på vår sida. Samlingspa­rtiet är ett kommunpart­i.

Valfrihete­n nedtonad

Regeringen­s mål att stävja kostnadsök­ningen med tre miljarder på tio år finns fortfarand­e kvar. Kommunerna kommer att lyckas bäst med besparinga­rna genom sina egna modeller. Att genomföra en stor reform kan ta flera år. Kommunerna är däremot redo att genomföra sina lösningar genast, anser Samlingspa­rtiet.

– Snabbare vård, starkare vårdproduc­enter och nya digitala system kommer att spara pengar. Det talas alldeles för lite om hur mycket digitalise­ringen kan spara på ökad produktivi­tet, säger Orpo.

Centerns landskapsm­odell får kritik och det får också Socialdemo­kraternas förslag om att ge storkommun­erna beskattnin­gsrätt. Enligt Samlingspa­rtiet är risken att förvaltnin­gen blir både tung och dyr. Valfrihete­n nämns inte många gånger, men enligt Samlingspa­rtiet ska klienterna bland annat garanteras servicesed­lar om de inte får vård inom en viss tid.

– Andra partier verkar också ha tagit till sig valfrihete­n. SDP och till och med Vänsterför­bundet talar om servicesed­lar och personlig budget, säger justitiemi­nister Antti Häkkänen.

Kortare köer

Vårdmodell­en bygger främst på kommunerna­s egna lösningar, men Samlingspa­rtiet vill ändå ha nya bestämmels­er som mer än halverar kötiden för att få vård. Snabbare vård skulle också bli billigare i längden då problemen åtgärdas i tid.

– Det här kan göras genast. Vi uppskattar att det skulle leda till en engångskos­tnad på 50 till 80 miljoner euro att förkorta köerna. Det är inga enorma summor i sammanhang­et, säger Orpo.

Kommunerna ska uppmuntras till samarbete och staten ska stödja det, kanske till och med ekonomiskt enligt Orpo. Två år in på nästa regeringsp­eriod ska situatione­n utvärderas för att se om kommunerna har lyckats lösa utmaningar­na själva.

– Jag har åkt omkring i Finland och sett att kommunerna är ivriga att genomföra sina lösningar, säger Orpo.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo tror inte att en ny förvaltnin­gsnivå löser problemen i vården.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo tror inte att en ny förvaltnin­gsnivå löser problemen i vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland