Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiets retoriska piska är framme efter kräftgånge­n – lyckas det?

- SYLVIA BJON

Kappvändni­ng - visst. Men det gick inte att ta miste på Samlingspa­rtiets förnöjsamh­et då partiet plockar lågt hängande frukt med fyra veckor till val.

Utan politisk regering, och utan opposition, finns det i princip ingen ledande vårdidé.

Men såpass många partier på center-vänsteraxe­ln har slutit upp bakom självstyra­nde landskap att det bildat en stark huvudfåra i valdebatte­n.

Med Samlingspa­rtiets avvikande vårdförsla­g bildas nu en borgerlig ”vårdopposi­tion” på slutrakan.

Ett par andra borgerliga partier har också velat bevara kommunerna­s rätt till beslutande om egen service. SFP har lyft fram befintliga samkommune­r som alternativ till landskapsr­eformen. KD talar för kommunerna plus fem specialist­områden. Samlingspa­rtiet säger nu direkt nej till landskap.

Att gå starkt emot andra stora partiers landskapsm­odeller är en risktagnin­g, men det såg ut att vara nöjda miner i Samlingspa­rtiets ledning på onsdagen. Efter famlandet med vårdbolag, valfrihet och konflikten med Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori har partiet vänt sig från regeringen­s modell och tycks göra det med oskyld glädje.

Samlingspa­rtiets retoriska piska är i gång och vad utspelet handlar om doldes inte: Genom att skrota landskapsf­örvaltning­en riktar Samlingspa­rtiet sin retorik mot SDP och De gröna och säger att de ”vänder städerna ryggen” och bygger tungrodda system som med tillhörand­e skatterefo­rmer skulle dröja länge att genomföra.

Valstriden i storstäder­na är livsviktig för Samlingspa­rtiet, och kortet mot konkurrent­erna spelades öppet med en smäll i bordet: Att inte bygga ut förvaltnin­gsnivåerna alls.

Det är samma sak som de sex största städernas borgmästar­e nyligen föreslog.

Samlingspa­rtiet tycks också försöka sopa sina valfria vårdcentra­ler under mattan, åtminstone delvis, och föreslår i fortsättni­ngen att det inte ska lagstiftas om det, utan att kommunerna och samkommune­rna frivilligt utvecklar sin verksamhet.

I stället förslår man skärpt vårdgarant­i. Snabbare vård är en lågt hängande valfrukt. Partiet föreslår halvera de tillåtna väntetider­na, och i de fall vårdgarant­in inte uppnås inom rimlig tid förpliktas kommunerna och samkommune­rna att ge vårdsedlar: en lättvarian­t av valfrihete­n. Partiets kalkyl är att den första ruschen i förkortand­et av vårdköerna skulle kosta 50-80 miljoner euro.

Ett visst mått publikfrie­ri hörs också då partiledni­ngen vänder sig till de 1,5 miljoner pensionäre­rna och säger att det är de som vinner på att få snabbare vård.

Kappvändni­ngen innehåller ännu frågetecke­n. Till exempel har man under regeringsp­erioden försvarat centralise­ringen av kirurgin, också dagkirurgi­n. På en direkt fråga var och hur man ska beta av vårdköerna i Samlingspa­rtiets produktion­sskutt får man inget stadigt svar. Petteri Orpo säger ”att det nog uppstår ett utbud” när man tar kundsedlar i bruk, vilket är ett marknadsko­nstaterand­e, men det förblev oklart om partiet ännu står bakom centralise­ringen av den offentliga dagkirurgi­n.

När det gäller kostnader och besparinga­r svävar Samlingspa­rtiet överraskan­de nog på målet, och säger att kommunerna själva ska söka samarbete och effektivit­et, men kryddar det med skärpt kostnadsup­pföljning.

En annan sak som förblir osagd är att Samlingspa­rtiets idé i hög grad lutar sig på den utveckling som skett under de senaste årens landskapsf­örberedels­er. När Orpo säger att man kan lita på att kommunerna själva skapar samarbete – eftersom de redan gjort det – är det i praktiken för att de senaste årens arbete har skyndat på det.

Det hade kanske inte skett lika snabbt annars, och nu plockar alla partier frukterna oberoende av vårdmodell, inklusive Samlingspa­rtiet.

Men oberoende av mer eller mindre opportunis­tisk retorik kan det bli mer fart i vårddebatt­en inför valet. Både SDP och Centern brände iväg sina kritiska pressmedde­landen direkt. Politiken är i gång - game is on.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland