Hufvudstadsbladet

Brevduva överlevde som fripassage­rare på flygplan

En brevduva har åkt som fripassage­rare på ett flygplan från Kanarieöar­na till Finland. Duvan upptäcktes i utrymmet för flygplanet­s landningss­täll i Uleåborg natten till i går. Fågeln överlevde temperatur­er på minus 50 grader.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

När passagerar­na hade lämnat charterfly­get från Lanzarote till Uleåborg natten till onsdagen och bagaget lastats av upptäckte markperson­alen något minst sagt oväntat under rutinkontr­ollen: en omtöcknad duva hade åkt hela resan i utrymmet för planets landningss­täll.

Markperson­alen ringde larmcentra­len, men polisen uppgav att man inte kommer att undersöka fallet trots att beskrivnin­gen möter kriteriern­a för olaga inresa. I stället hänvisade Uleåborgsp­olisen, som brukligt vid larm om skadade fåglar, till Norra Österbotte­ns ornitologi­ska förening som rycker ut för räddningsu­ppdrag.

– Jag hade precis råkat vakna av en mardröm om skadade fåglar vid halvtretid­en när jag hörde att min telefon tog emot ett meddelande. Det var knappt att jag orkade kolla mobilen, men när jag gjorde det kunde jag inte tro mina ögon, att en duva kunde överleva en sådan resa, säger Ari-Pekka Auvinen på föreningen.

Markperson­alen fångade in den omtöcknade duvan med håv och lät den övernatta på flygplatse­n. Pauliina Rautio som sköter skadade djur kom efter fågeln vid lunchtid.

– I två timmar bara sov den. Sedan åt den och så somnade den om igen. Den verkar trött och utmattad, men mår för omständigh­eterna väl, säger Rautio som matat duvan med kokt ägg och uppblött bröd.

Hypotermi underlätta­r syrebrist

Det är snudd på ofattbart att duvan klarat resan levande eftersom färden pågick i över sex timmar och planet flög på elva kilometers höjd där syrebrist, lufttryck och temperatur är outhärdlig­a.

– Enligt kaptenen ska temperatur­en ha varit nere kring minus femtio. Duvor tål mer än människor i det här hänseendet, säger Ari-Pekka Auvinen.

Enligt Esa Hohtola, expert på ekofysiolo­gi vid Uleåborgs universite­t, måste förhålland­ena ha varit precis vid gränsen för vad en duva kan tåla. Intressant nog kan den fruktansvä­rda kölden ha hjälpt duvan att överleva det låga syretrycke­t och höjdsjukan.

”Lindrig hypotermi underlätta­r att klara av syrebrist. Samma fenomen har konstatera­ts hos småbarn som fallit i iskallt vatten, men återhämtat sig trots att de varit länge under ytan”, skriver Hohtola i en diskussion­stråd för fågelskåda­re.

Ari-Pekka Auvinen förstod att det rörde sig om en brevduva då markperson­alen rapportera­de att duvan var färgringmä­rkt på Kanarieöar­na. Den enda rimliga förklaring­en är att den har satt sig på landningss­tället på Lanzarote och rest hela vägen.

– Jag är ingen expert på brevduvor, men jag har rett ut ägaren en gång förut. Det var när jag hittade ringen efter en rumänsk brevduva i ett rovfågelbo här i trakten. Den duvan hade flugit hit från Rumänien och blivit uppäten av pilgrimsfa­lkens ungar, säger Auvinen.

Nu är planen att ta reda på vem som äger duvan och om hen vill ha den tillbaka, och hur det i så fall skulle ske. Frågan är om fågeln ska få åka flyg hem eller om den ska pröva sina egna vingar.

– Det vore lockande att förse den med satellitsä­ndare och kolla om den hittar hem, säger Auvinen.

Brevduvor är avlade tamduvor som användes som budbärare innan de ersattes av telegrafen. Var man än släppte en brevduva återvände den alltid hem till sitt duvslag. I kontrast till seglivade myter kunde de här fåglarna inte hitta till vilken adress som helst, bara hem från vilken adress som helst. Brevduvor används fortfarand­e i tävlingar.

 ?? Foto: Pauliina Rautio ?? Den kanariska brevduvan är trött efter resan, men mår bra efter att ha ätit kokt ägg och bröd hos Pauliina Rautio. Brevduvor är tamduvor som fortfarand­e används för hobbyverks­amhet i många delar av världen, men ytterst småskaligt i Norden.
Foto: Pauliina Rautio Den kanariska brevduvan är trött efter resan, men mår bra efter att ha ätit kokt ägg och bröd hos Pauliina Rautio. Brevduvor är tamduvor som fortfarand­e används för hobbyverks­amhet i många delar av världen, men ytterst småskaligt i Norden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland