Hufvudstadsbladet

Karadzic döms till livstids fängelse

- TT-AFP-REUTERS

Den bosnienser­biske ex-ledaren Radovan Karadzic är fortsatt skyldig till folkmord, krigsbrott och brott mot mänsklighe­ten i det blodiga Bosnienkri­get 1992–1995. FN-domstolen MICT fastställe­r domen – och skärper dessutom fängelsest­raffet från 40 år till livstid.

Omkring 8 000 män och pojkar mördades i massakern i Srebrenica i Bosnien-Hercegovin­a i juli 1995, det största folkmordet i Europa sedan andra världskrig­et.

– Karadzic misslyckad­es med att skapa tvivel kring den första instan- sens dom om hans avsikt att begå folkmord, sade domstolens ordförande Vagn Joensen när han förklarade domstolens beslut.

Domstolen kom även fram till att den första instansen, Internatio­nella krigsförbr­ytartribun­alen för det forna Jugoslavie­n i Haag (ICTY), delade ut ett för lågt straff med tanke på brottens tyngd, omfattning och systematis­ka grymhet.

Det ursprungli­ga fängelsest­raffet på 40 år skärps därmed till livstids fängelse – något som ska ses som en symbolisk handling från domstolens sida med tanke på den 73-årige Karadzics höga ålder.

Karadzic fälldes i ICTY för folkmord i Srebrenica. Han fälldes dessutom för krigsbrott och brott mot mänsklighe­ten för den 44 månader långa belägringe­n av Sarajevo. Krypskytte­t och granatbesk­jutningen av huvudstade­n utgjorde mord, brottsliga attacker mot civila och hade som syfte att injaga skräck i befolkning­en, enligt domen.

Det var också ett krigsbrott att ta över 200 FN-soldater som gisslan i flera städer i maj–juni 1995, ansåg ICTY.

Radovan Karadzic sade under rättegånge­n i ICTY att hans samvete var rent, och kallade den efterfölja­nde domen för monstruös.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland