Hufvudstadsbladet

Åtalet mot våldtagen kvinna läggs ner

Svenska Jenny Örn anmälde en polis för våldtäkt – och blev själv anmäld för narkotikab­rott. Nu har åtalet lagts ner, men Örn är arg och besviken på hur processen gått till.

- SPT/HEIDI HAKALA

– När jag fick reda på att åtalets lagts ner var det som en propp som drogs ur, jag sov hela helgen. Men det känns inte som en upprättels­e, för jag har inte gjort något fel, säger Jenny Örn, 39.

Hon fick beskedet om att åtalet lagts ner i fredags. Hon säger att hennes liv varit fruktansvä­rt jobbigt efter att hon anmälde våldtäkten och hon är besviken på det svenska rättssyste­met. Trots att hon gjorde allt rätt – hon anmälde våldtäkten och sökte sjukhushjä­lp genast efter händelsen – blev allt fel.

Våldtäktsu­tredningen lades ner och i stället blev Örn själv åtalad för narkotikab­rott. Åtalet väcktes för att hon hade spår av kokain i blodet vid tillfället för den anmälda våldtäkten – något som kom fram i det så kallade ”rape-kit” som görs på våldtagna kvinnor. Det var polisen som skött hennes anmälan om våldtäkt som anmälde henne för narkotikab­rott.

– Under våldtäktsu­tredningen sade han inte ett ord om att mitt rapekit hade innehållit spår av kokain, säger Örn, som misstänkte att hon blivit drogad.

– Skulle jag ha tagit droger skulle jag ha erkänt det, säger hon.

I december berättade hon om sitt fall på Facebook och skrev då att hon bara gjort ett fel – att anmäla polismanne­n.

– Jag är uppvuxen med en väldigt stark tro på rättssyste­met och respekt för polisen. Jag tycker att de ska ha mycket makt för att de fyller en viktig funktion. Men efter det här är min tillit till polisen och rättssyste­met körd i bottnen, säger hon.

Efter inlägget har hon blivit kontaktad av många kvinnor som, liksom hon själv, anmält poliser för våldtäkt med samma resultat: utredninge­n har lagts ner.

”Misstag att anmäla”

Det hela började för ungefär ett år sedan då Örn, som bor i Västerås, anmälde en polis för våldtäkt. Hon och polismanne­n hade träffats på en krog och gick hem till henne tillsamman­s, men Örn hade varit tydlig med att hon inte ville ha sex. Enligt Örn skedde sedan en våldtäkt och hon larmade 112. Mannen greps av sina kolleger på plats och Örn, som var chockad och hade skador, fördes till sjukhus. Polismanne­n anhölls senare, misstänkt för våldtäkt, men utredninge­n lades ner i somras. Mannen nekade till brott och enligt åklagaren stod ord mot ord, trots att läkare på sjukhuset dokumenter­at Örns skador. I samma veva fick Örn ett meddelande om att hon åtalas för narkotikab­rott.

Fallet har fått stor uppmärksam­het i Sverige. SPT bevakade rättegånge­n om narkotikab­rottet i Västmanlan­ds

Jag är uppvuxen med en väldigt stark tro på rättssyste­met och respekt för polisen. Jag tycker att de ska ha mycket makt för att de fyller en viktig funktion. Men efter det här är min tillit till polisen och rättssyste­met körd i bottnen. Jenny Örn

tingsrätt i Västerås den 14 februari. Då hade ett par hundra demonstran­ter samlats utanför tingsrätte­n för att visa sitt stöd för Örn. Rättegånge­n avbröts då på grund av att det framkom att datummärkn­ingen på blodprovet var fel och att man därför inte kunde garantera att det var Örns blodprov. Provet som man hänvisade till i narkotikab­rottet var märkt med datumet 19 februari, trots att Örns prov togs den 18 februari. Med den bakgrunden lades åtalet ner.

Trots lättnaden är Örn besviken på både polisen och rättsväsen­det. Den anmälda polismanne­n har jobbat kvar utan uppehåll sedan anmälan mot honom gjordes.

– Under åtta månader behandlade polisen mig otroligt illa i den här narkotikau­tredningen. Jag fick aldrig läsa mitt förhör och fick ingen slutunderr­ättelse, jag fick höra att åtalet lagts ner genom medierna, säger Örn.

Hon kände sig också misstrodd av SU, polisens avdelning för särskilda utredninga­r. SU kopplas in om en anställd inom polismyndi­gheten blir anmäld eller misstänkt för brott.

– Jag mådde väldigt dåligt och förstod inte hur de inte kunde tro på mig, men jag skäms inte över det som hände mig och det känns viktigt att visa det. Många som blivit våldtagna vågar inte prata om det. En av mina vänner blev våldtagen när hon var femton och blev inte trodd, vilket ledde till att hon tog sitt liv. Därför kommer jag inte att släppa det här. Så här får det inte vara, det här får inte hända igen.

Nästa mål är att få den nerlagda våldtäktsu­tredningen att tas upp till behandling igen. Om och när det sker är i nuläget oklart.

 ?? FOTO: SPT/HEIDI HAKALA ?? ■ Jenny Örn säger att hela våldtäktsu­tredningen var inriktad på att fria polismanne­n som hon anmält för våldtäkt. – Under åtta månader behandlade polisen mig otroligt illa, säger hon.
FOTO: SPT/HEIDI HAKALA ■ Jenny Örn säger att hela våldtäktsu­tredningen var inriktad på att fria polismanne­n som hon anmält för våldtäkt. – Under åtta månader behandlade polisen mig otroligt illa, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland