Hufvudstadsbladet

Varje steg, varje beslut tycks vara relaterat till klimatfråg­an

-

KLIMATET Det fanns en tid, inte alltför långt borta, när man ännu kunde förhålla sig försiktigt avvaktande till frågor som hade med klimathote­t att göra. Hållningen var ofta: jovisst är det här viktigt, men det är ändå inte så akut som en del andra faror, som terroristh­otet eller hotet mot demokratin, mot människorn­a i den krackelera­nde välfärden och så vidare.

Klimathote­t kunde formuleras i lite frivola termer, något jag märker att jag kanske gjorde när jag en gång kommentera­de ett blogginläg­g av Peter Englund. Han skrev om klimatfara­n, hotet från växthuseff­ekten. Är vi alla vardagshjä­ltar nu, undrade jag i mitt inlägg och tillade att klimatfara­n, om vi inte gör något, snart kan kallas klimatkata­strofen.

Jag noterade svårighete­n att tackla en problemati­k som på något sätt kommit att handla om ofrånkomli­ghet, öde, ett tungt moraliskt dilemma som vilar över hela vår kultur, vårt sätt att leva. Varje steg jag tar, varje beslut jag fattar tycks vara relaterat till klimatfråg­an som numera alltså heter klimatfara­n, konstatera­de jag.

Det frivola låg kanske i mitt val av retoriska grepp. I dag går det inte riktigt att skriva så. Allvaret är större nu. Känslan av annalkande katastrof tydligare. En som skriver om hotet som om det inte längre skulle gå att avvärja, den franske psykoanaly­tikern PierreHenr­i Castel, menar att när jordens undergång är spikad – frågan är bara när den sker, om 500 eller 1 000 år eller tidigare – kommer frågan om gott och ont att ställas på sin spets. Det onda kommer att tillta, det goda kommer att bli mer utsatt, frågan om människans minne och kultur ställs på ett helt nytt sätt om slutet kommer. Ett slut som Castel inte ger någon messiansk betydelse.

För kulturen, lokal lika väl som global, innebär ett sådant scenario en utmaning vi aldrig trott vi skulle behöva uppleva. Betydelsen av kulturarve­t kan

Frågan om de klassiska och de kristna dygderna dyker upp på nytt.

då börja ifrågasätt­as. Vad händer med ansvaret för jorden, livet, djuren, växterna, bergen, haven? Frågan om de klassiska och de kristna dygderna dyker upp på nytt. Rättvisa, tapperhet, klokhet och måttfullhe­t, men också tro, hopp och kärlek. Inte minst frågan om hopp. Förlorar människan hoppet är de bilder som science fiction-filmerna och de gamla melodramer­na berättar om snart verklighet, en värld där kaos och grymhet, ondska triumferar. Vändningen handlar om tid, på kort och på lång sikt.

Morgondage­n: vad kan teknologin göra, vad kan jag själv göra? Gårdagen: vilka alternativ är mest relevanta? Kommer vi nu att bli cyniker, stoiker eller epikuréer? Apokalypti­ker? Vad säger de gamla vishetstra­ditionerna? Och filosofern­a?

SVEN-ERIK KLINKMANN Vasa

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland