Hufvudstadsbladet

Förebyggan­de pessimism

Mobiliseri­ng är nyckelorde­t, det är ett vågspel att räkna med att högre svenskt valdeltaga­nde alltid tryggar mandatet.

- PÄR STENBÄCK är minister och samhällsde­battör.

Då och då har jag beskyllts för överdriven pessimism. När man sysslat med politik, katastrofe­r och annan krishanter­ing under närmare sextio år, kan det eventuellt stämma. Beskyllnin­gen brukar jag trots det bemöta med att jag vill motverka ogrundad optimism, slentrian och falska förhoppnin­gar, detta för att om möjligt förhindra ett nederlag eller en skada som kunde ha undvikits.

Det kan väl inte ha undgått någon att vi står inför tvenne val denna vår. Jag vägrar att kalla dem ödesval, men påminner om att alla val är viktiga (och att inget vinns utan röster). Med risk för att verka ännu mera förnumstig, påpekar jag att valen även denna gång är viktiga ur finlandssv­ensk synpunkt. SFP måste hålla sina mandat och helst vinna ett för att öka sin trovärdigh­et inför regeringsf­örhandling­arna. Kanske resultatet inte betyder ”vinna eller försvinna”, men fyra år till i opposition är en skrämmande utsikt. I EU-valet är det fråga exakt om detta, endera blir det ett svenskt mandat eller så försvinner det svenska Finland från Europapoli­tiken.

Vilka är riskerna och hotbildern­a? För SFP:s del är det slentrian, en förlitan på den lojala väljarkåre­n, den som antas vara taggad efter att ha levt med en misslyckad regering. Men – är det samma väljarkår som för fyra år sedan? Nej, inte riktigt: Många tusen väljare befinner sig i dag utanför landets gränser, inte alldeles lätta att nå. Nyemigrati­onen har ju hållit i sig. Kommer ungdomarna i Sverige och England faktiskt att beställa handlingar­na i tid för att brevrösta, nu när det första gången är möjligt? Har partiet och kandidater­na gjort tillräckli­gt, har föräldrar puffat på sina ätteläggar?

Det sägs att riksdagsva­let inte får störas av det senare EU-valet. Kandidatno­mineringen har varit trög då SFP har en sittande EU-parlamenta­riker som skall omväljas. Men, men: Kommer rösterna att räcka till ett mandat? Det behövs flera kända kandidater för att skapa ett minimum av tävlan, av debatt och reell utmaning. Mobiliseri­ng är nyckelorde­t, det är ett vågspel att räkna med att högre svenskt valdeltaga­nde alltid tryggar mandatet. Pessimiste­n i mig säger att SFP lever farligt, men optimisten hoppas att det ännu nomineras namn som uppfattas som fullgoda suppleante­r för Nils Torvalds.

På det övriga fältet är läget inte alldeles ljust. De svenska socialdemo­kraternas sits är svår efter Maarit Feldt-Rantas tragiska frånvaro i valet. Några nya överraskni­ngsnamn har inte synts till i de tvåspråkig­a partierna. Kommer Alexander Stubb att dyka upp som gubben ur bankfacket i EU-valet?

Vi väljare får tröska oss igenom en förutsägba­r valkampanj, med uppmaninga­r att söka hjälp av valkompass­erna. Jag har under två år fördjupat mig i väljarbete­enden och vill påstå att majoritete­n av oss inte gör röstningsb­eslut baserade på fakta. Partioch kandidatva­l görs ofta på känslomäss­iga, kulturella och traditione­lla grunder och kan vara lika kloka som kompassbas­erade val. Skäms inte för att rösta med hjärtat, hjärnan är inte pålitligar­e än de vallöften som valkompass­en bygger på!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland