Hufvudstadsbladet

Kärnkrafte­n är i motvind

-

KÄRNKRAFT ”Det ryska statliga företaget (Rosatom) bygger nu kärnkraft på många håll i världen” skriver Katarina Koivisto (HBL 13.3).

Oberoende ryska experter ger dock en helt annan bild än den officiella, enligt vilken Rosatom har utlandspro­jekt omfattande 27 reaktorer till ett värde av 100 miljarder euro. Största delen av dessa är nämligen principiel­la överenskom­melser på politisk nivå, där Rosatom lovar att med pengar från ryska statskassa­n bygga reaktorern­a, finansiera dem, leverera bränslet och stå för driften.

I verklighet­en byggs nya reaktorer av typ VVER 1200 endast i Kina, Vitrysslan­d och Indien. I andra länder stöter projekten på problem redan när avtalen ska formuleras och sättas på papper. Då Kreml betalar kräver man enligt uppgift också ansvarsfri­het vid olyckor och produktion­sstörninga­r, förbud för

”köparen” att samarbeta med andra och totalt bränslemon­opol. Med andra ord krävs rysk kontroll av landets elsystem. Exakt hurdant avtal Rosatom har med Fennovoima är mig obekant. Bränslemon­opolet strider mot EU:s konkurrens­regler.

I nuvarande marknadsek­onomi är kärnkraft inte ett attraktivt investerin­gsobjekt på grund av osäkerhet med leveransti­d, tillstånd och politisk acceptans. Detta har Westinghou­se-Toshiba fått erfara, trots att deras reaktor AP-1000 påstås vara världens säkraste. Franska Areva, vars reaktortyp betecknas EPR (Olkiluoto 3, 1 600 MW), har problem med tidtabelle­n för samtliga projekt.

Rosatom skyller problemen på att de krav säkerhetsc­entralen Stuk ställer skiftar hela tiden. Men planeringe­n av verket enligt västerländ­ska säkerhetsk­rav stöter på rysk inkompeten­s i instrument­eringsfråg­or. Världsleda­re på separat säkerhetsi­nstrumente­ring är brittisk-frans-

ka Rolls-Royce, som har konstruera­t eller uppgradera­t säkerhetsi­nstrumente­ringen i de flesta västliga kärnkraftv­erk. Nu senast har Rolls-Royce blåst nytt liv i de två ålderstign­a ryska VVER 440-reaktorern­a i Lovisa. Men RollsRoyce är av någon okänd anledning inte längre aktuell för Fennovoima.

Även när Olkiluoto 3 startat har Finland fortfarand­e ett effektunde­rskott på cirka 3 000 MW som måste importeras från Sverige och Ryssland. Snabb utbyggnad av kärnkrafte­n är omöjlig. Vindkraft fungerar endast när det blåser.

När riksdagska­ndidaterna slår sig för bröstet och lovar avskaffa stenkol och torv och övergå till elbilar är det följaktlig­en fråga om ren klimatpopu­lism.

JARL AHLBECK teknologie doktor, Åbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland