Hufvudstadsbladet

Vem vinner och vem försvinner?

- Åland Kerstin Österman

En intressant fråga är om regeringen Sipiläs avgång påverkar väljarstöd­et och i så fall hur. Förlorar Centern på att dess ordförande, statsminis­ter Juha Sipilä, kastade in handduken eller vinner man? Är Centervälj­arna besvikna eller lättade över att vårdoch landskapsr­eformen strandade? Ses Sipilä som en man som står vid sitt ord eller som en som ger upp för lätt? Valkvällen den 14 april får utvisa.

Hurdan regering är då bäst för Åland? Kanske SDP + Centern + SFP + Gröna. SFP och SDP har genom åren visat sig vara mest att lita på när det gäller svenska och åländska frågor. Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström, som med största sannolikhe­t återväljs, bildar riksdagsgr­upp tillsamman­s med SFP men har också goda kontakter med Centern. Om Åländsk center blir största parti på Åland i höstens val, och därmed får lantrådspo­sten, kan det öka möjlighete­rna till ett bättre samarbete med en regering i Finland som har Centermini­strar.

Oberoende av hur Finlands nästa regering ser ut gäller det för landskapsr­egeringen att göra det bästa möjliga av situatione­n. Sämre före för de åländska frågorna än i regeringen Sipilä kan det knappast bli. Redan nu skissar landskapsr­egeringen på vad man vill ha med i Finlands nya regerings regeringsp­rogram. Det är ingen högoddsare att påstå att förnyelsen av självstyre­lselagen igen ligger högt på önskelista­n.

I Finland kan en våldtäktsm­an få en lindrigare dom om han säger sig studera och leva nyktert.

Iltalehti

Perttu Kauppinen

Människor som i övrigt mår bra bryr sig bara om att komma till läkare så fort som möjligt när det behövs. Människor som sitter fast i en ond spiral av ensamhet, långtidsar­betslöshet och låga inkomster behöver mer än läkarhjälp, mer än valfrihet. Österbotte­ns Tidning Sofie Stara efter att social- och hälsovårds­reformen föll och riksdagen avslutat sitt arbete för den här mandatperi­oden.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland