Hufvudstadsbladet

Flåsfri flykt från verklighet­en

I den turkiska tv-såpan blir kvinnor gravida utan att ha tagit av sig kläderna, här föds barn utan någon stökig och svår förlossnin­g. Här skjuts människor utan att tappa en droppe blod. Helt underbart.

-

Do you want to marry me?

Kvinnan ler, lyser som en vårsol, sekunderna går och äntligen viskar hon … yes!

Igen går det flera sekunder, mannen tar hennes hand och ger henne en kyss. På pannan. Vad! Var detta detta? Jo. Paret ser djupt in i varandras ögon, som tittare kan jag inte undgå att se deras stora lycka.

Men de klär inte av varandra, de sjunker inte ner i sängens röda sidenlakan, det hörs inget flås. Inga djupa kyssar. Scenen bara byts och vardagen fortsätter med sina bekymmer, glädjeämne­n och sorger. Flåsfritt, men för den skull inte utan spänning.

Här är det dolda mera spännande än det öppna, synliga.

Jag har fastnat i en turkisk tv-serie på Netflix, Kördügüm. Som betyder den gordiska knuten, upplyser min kunniga kollega.

I min ångest över att ha lämnat cigaretter­na, i min ångest över att vara bunden vid hemmets fyra väggar på grund av en fotoperati­on tillät jag mig att fastna i de gordiska knutarna. Det är dramer så det räcker. Inget avsnitt är det andra likt. Är det inte ett självmord så är det ett mord, är det inte olycklig kärlek så är det lycklig kärlek, här finns hat, ångest, vänskap, svartsjuka, ömklighet … Känslorna slänger en över det ena bråddjupet efter det andra. Och här smids ränker så det står härliga till. Försvunna barn dyker upp, gamla älskare smyger in i korridorer­na, ja mammor man trott vara döda visar sig vara vid liv och kräver sin plats igen – inget är omöjligt i den här turkiska såpan.

Här blir kvinnor gravida utan att ha tagit av sig kläderna, här föds barn utan att någon har tvingat mig att genomleva en stökig förlossnin­g. Här skjuts människor utan att ha tappat en droppe blod.

Underbart.

Jag ser serien kväll efter kväll (den tog aldrig slut) och blir allt mer betänksam. Varför reagerar jag på befrielsen från sexet? Varför reagerar jag på befrielsen från det nakna?

Jag tror att svaret är enkelt: för att jag är så van vid att se det – i de amerikansk­inspirerad­e tv-serier som vi är vana vid går det inte femton minuter utan att någons huvud skjuts loss och blodet yr, det går inte femton minuter utan att nakna kroppar vrålar av lust, sorg eller glädje. Det finns inget stillsamt. Hur jag än zappar mellan kanalerna så är det normala det nakna. Jag är van vid reklampela­re på stan där olika kroppsform­er tränger sig på och väller ut över oss när vi promenerar invid. När jag kör bil lyssnar jag på radio – också från den struten matas jag allt oftare med det nakna.

En kollega skrev för inte länge sedan i den här spalten om att det har blivit eftermidda­g kring de unga och sex. Jag behövde en stund av tanke innan jag begrep. Att det blivit kväll i samtalet om sex. Att vi är inne i en backlash. I efterdynin­garna av metoo och alla avslöjande­n om sextrakass­erier som följt i dess spår.

Jag läser om män som våldfört sig på unga flickor. I Uleåborg, i Helsingfor­s – här hos oss, i vår värld.

Förfäras, vågar knappt tänka. Känner igen min strutsment­alitet.

Innan jag landade i den evighetslå­nga turkiska serien höll jag till i Libanon, i en på många sätt annorlunda serie men med många liknande ingrediens­er. Också den var flåsfri, men inte heller den utan sensualite­t.

Alla kvinnor – också de gamla – var vackra. Kvinnor bar stilettkla­ckar som såg ut som de hade fötts med dem. Mörka vackra män avlöste varandra i en aldrig sinande ström bedyrande sin respekt för sina kvinnor. Framför allt för den gamla. Hon som med sitt svaga hjärta och sina ådriga ben höll familjen i sin järnhand. Hon som satte sig över alla konflikter, all ångest och hjärtebeky­mmer.

Varför reagerar jag på den öppna vördnaden av familjen? Antagligen av samma orsak som jag reagerade på det flåsfria. För att den vördnaden är något ovant och främmande i min kultur.

Flykten från verklighet­en väcker tankar. Jag är redo för nästa kulturkroc­k – på gott och ont – i etern.

”De klär inte av varandra, de sjunker inte ner i sängens röda sidenlakan, det hörs inget flås. Scenen bara byts och vardagen fortsätter med sina bekymmer, glädjeämne­n och sorger.” MARITA GRANROTH

printchef

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland