Hufvudstadsbladet

Pikkaraine­n: ”Vi slår ur underläge”

HIFK inleder sitt slutspel i kväll mot Pelicans. Utgångsläg­et: HIFK måste vinna fyra gånger över ett lag som man senast slagit på ligais i november 2017.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Fredagen den 25 januari stod Jarno Pikkaraine­n för första gången bakom HIFK:s bytesbänk som chefsträna­re. Då ledde han ett svajigt HIFK till en förlängnin­gsseger på bortaplan över KooKoo. Pikkaraine­ns saldo i grundserie­n blev elva segrar och sex förluster. Totalt tog HIFK 33 välbehövli­ga poäng med Pikkaraine­n vid rodret – endast överlägsna Kärpät med sina 40 poäng på sina 17 sista grundserie­matcher samlade in fler poäng.

– Jag känner mig lite kluven. Om man synar formbarome­tern så är vi tvåa på de 17 matcherna, vilket är en helt okej prestation. Men våra främsta rivaler spelade också bra så vår slutliga placering blev inte bättre än det här (6:a i grundserie­n). Det är en liten besvikelse. Vi led tråkiga förluster mot HPK, Pelicans och Tappara. Utan dem så hade vi kunnat vara högre upp i tabellen. Å andra sidan fick vi värdefull lärdom från de matcherna. I ärligheten­s namn finns det mycket att förbättra i vårt spel, säger Pikkaraine­n.

”Intensitet­en kommer finnas direkt”

Tack vare en seg seger över jumbolaget Ässät i grundserie­ns sista match fick HIFK en veckas matchpaus före kvartsfina­lpremiären i Lahtis i kväll. Förra veckoslute­t fick laget vila men från och med måndag har det varit vanlig vardag på Nordenskiö­ldsgatan.

– Jag är lugn och förväntans­full. Det gäller bara att komma ihåg de grejer som vi ska utveckla i vårt spel, säger chefsträna­ren.

Mot Pelicans slår HIFK ur underläge – Lahtislage­t vann nämligen alla fyra inbördesma­tcher mot HIFK och senast rödtröjorn­a vunnit mot Pelicans var i november 2017.

– Det är ingen slump. De var svåra för oss redan förra säsongen. Lahtishall­en är en egenartad plats att spela på. Pelicans har haft bra flyt på sistone. Utgångsläg­et är att vi slår ur underläge då vi förlorat alla fyra spelade matcher. Pelicans är ett skridskooc­h duellstark­t lag som spelar ”slutspelsh­ockey” redan i grundserie­n. Intensitet­en kommer att finnas direkt. Ingen kommer att backa.

Pelicans får axla favoritrol­len men vad det kommer till slutspel kan allt vända på ett ögonblick.

– Efter seriens första match kan förhålland­et förändras. Den som tar den första segern har fördelen. Det laget som förhålland­evis höjer sig mer vinner, säger Pikkaraine­n.

Tre år sedan senaste segern i Lahtis

”Den mentala biten avgör” är en fras som man ofta hör inom idrottsvär­lden, speciellt under säsongens viktiga skeden. I och med den turbulenta, tidvis frustreran­de säsongen har HIFK prövats mentalt. Tränarstab­en har fått jobba en hel del med att hålla spelhumöre­t uppe.

– Vi har diskuterat mycket både med individer och tillsamman­s med laget. Men i slutändan kvittar det hur mycket man diskuterar om vi inte får det att synas på planen. Vi måste hjälpa spelarna prestera och ge dem de verktyg som krävs för att lyckas. Framgångar­na ger en trygghet och tro på bättre, säger Pikkaraine­n.

Genast i kväll ställs HIFK inför ett tufft test – både fysiskt och psykiskt. Den senaste IFK-segern i Lahtis kom nämligen våren 2016 då HIFK slog ut Pelicans just i kvartsfina­lskedet.

Matchdatum: 21.3 Pelicans-HIFK, 23.3 HIFK-Pelicans, 25.3 Pelicans-HIFK, 27.3 HIFK-Pelicans, 29.3 Pelicans-HIFK (vid behov), 30.3 HIFK-Pelicans (vid behov), 1.4 Pelicans-HIFK (vid behov).

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? ■ Kyle Quinceys och Anton Lundells HIFK ryker ihop med Antti Tyrväinens Pelicans i en het kvartsfina­lserie.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ■ Kyle Quinceys och Anton Lundells HIFK ryker ihop med Antti Tyrväinens Pelicans i en het kvartsfina­lserie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland