Hufvudstadsbladet

Vi fokuserar på helt fel saker

-

Ordet katastrof är lika slitet som caps lock på Donald Trumps tangentbor­d så det här blir ett uppriktigt försök att gå igenom Finlands insatser i skidskytte-VM utan k-ordet – eller något av dess synonymer. Yles tv-intervju med Kaisa Mäkäräinen efter masstarten borde däremot arkiveras för att i framtiden användas i utbildning­ssyfte under kategorin klumpigt ställda frågor som bör undvikas under alla omständigh­eter. Jag skulle själv ha haft användning för den instruktio­nsvideon många gånger, men det tåget har gått för min del.

Mäkäräinen kom inte på någonting att säga. Men ifall att ni undrade, så här är tre alternativ­a svar till ”hur besviken är du”:

”Finlands träningsfi­losofi härstammar från en tid då alla telefoner såg likadana ut och var utrustade med nummerskiv­or, träningssy­stemet saknar en röd tråd och landslaget är alldeles för splittrat.”

MARCUS LINDQVIST

sportjourn­alist

• Elva. • Hur så? • När är det lunchdags? Finlands VM kulminerad­e i Mäkäräinen­s fyra bommar i det sista skyttet – eller mera precist, Mäkäräinen­s VM kulminerad­e där. Finlands VM som lag kulminerad­e när damernas stafettlag blev flaggat av banan efter att ha blivit varvat under den tredje sträckan. I det skedet hade Finland kollektivt träffat tavlorna med mindre än hälften av sina skott. Kan ligga några vådaskjutn­a ekorrar ute i terrängen kring Östersund. Det hade i och för sig mindre betydelse för helheten, för i skidspåret var det bara Slovenien som åkte långsammar­e.

Det borde vara i nivå med att Japan slutar sist i VM i sumo. Skidsportn­ationer som Kina och Bulgarien var bättre än Finland. Bulgarien åkte i och för sig hem med ett silver, vilket är mer än Finland klarade av.

De blåvita herrarna lyckades rätt så bra på skjutvalle­n. De använde nio reservpatr­oner, förlorade dock med fyra minuter till Norge och slutade på 17:e plats. Det visar också med all önskvärd tydlighet var de största problemen egentligen ligger. Inte på skjutvalle­n. Inte heller i vallningsb­oden. I skidspåret.

Mäkäräinen är en av de snabbaste skidskytta­rna i världen, en av de bästa skidåkarna i Finland, och alltid en realistisk medaljkand­idat i stora mästerskap. I alla aspekter är hon den enda i sitt slag i landslaget.

Olli Hiidensalo bommade inte en enda gång i herrarnas sprintlopp, men slutade 25:a, 1.46,2 bakom segraren, Norges Johannes Thingnes Bø, som bommade en gång och åkte en straffrund­a. Tuomas Grönman lyckades också perfekt i skyttet, men slutade 37:a, 1.57,7 bakom Bø.

En stor del av skidskytta­rna tävlade i FM i längdåknin­g i Imatra. Ett axplock av deras bästa resultat:

• Hiidensalo, femma i sprint, tredje snabbast på tredje sträckan i stafetten, 48 sekunder bakom Perttu Hyvärinen över 10 km.

• Seppälä, femte snabbast på fjärde sträckan i stafetten, 48 sekunder bakom Lari Lehtonen.

• Venla Lehtonen, näst snabbast på andra sträckan i 3x5 km stafett, 50 sekunder bakom Riitta Liisa Roponen.

Hyvärinen och Lehtonen har kretsat kring 30:e plats i de internatio­nella fristilslo­ppen i vinter Roponen har som bäst en tionde plats i världscupe­n. Så länge skidskytta­rna inte håller samma fart som den nationella eliten i längdåknin­g är det onödigt att ens drömma om framgångar i skidskytte. Så är det bara. Det finns förstås bara så många talanger som söker sig till skidskytte, men det handlar inte bara om medfödd begåvning. Det handlar om att förädla sin talang på rätt sätt.

VM i Östersund reflektera­r egentligen resultatet i skid-VM i Seefeld strax innan. Finlands träningsfi­losofi härstammar från en tid då alla telefoner såg likadana ut och var utrustade med nummerskiv­or, träningssy­stemet saknar en röd tråd och landslaget är alldeles för splittrat.

Finländarn­a har aldrig varit riktigt bekväma med fristil, vilket understryk­s av att Mäkäräinen vunnit FM-guld i 10 km fristil och ofta varit en kandidat för stafettlag­et i skid-VM. Skidskytte påminner mest om fristilssp­rint, som alltid varit en extra svag punkt för Finland.

Mari Eder skulle när som helst ha platsat i Finlands sprintlag i skid-VM om hon ens varit i närheten av sin toppform. Mera precist, hon skulle ha platsat i vilket fall som helst om hon inte själv avböjt.

Skidskytte­landslaget­s ledning har pratat om detaljer som rytmen i skyttet och verksamhet­en på skjutvalle­n. Sant att det går att vinna viktiga sekunder där. Bör dock tilläggas att världens bästa skidskytta­r inte alls brukar vara de snabbaste på skjutvalle­n. Bø var 23:e snabbast på skjutvalle­n i sprintlopp­et i VM, sju tiondelar långsammar­e än Grönman. Det där är alltså detaljer som lätt stjäl all uppmärksam­het.

Finland borde ta modell av Sverige och Norge. Mera hårda träningslä­ger, gemensamma träningspa­ss, mera intervallt­räning, mera hård sparring, och bättre kontakt mellan landslagsl­edningen och de personliga tränarna. Gäller både i längdåknin­g och i skidskytte. Kanske också i curling.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ ANTTI AIMO-KOIVISTO
FOTO: LEHTIKUVA/ ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Tero Seppälä är ett av landslaget­s framtidsho­pp.Kaisa Mäkärinen lyckades inte ta medalj i skidskytte­VM.
FOTO: LEHTIKUVA/ ANTTI AIMO-KOIVISTO FOTO: LEHTIKUVA/ ANTTI AIMO-KOIVISTO Tero Seppälä är ett av landslaget­s framtidsho­pp.Kaisa Mäkärinen lyckades inte ta medalj i skidskytte­VM.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland