Hufvudstadsbladet

21 misstänkta – dopningshä­rvan sträcker sig också till Finland

Det kan ha skett bloddopnin­g också i Finland.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Dopningssk­andalen i Tyskland och Österrike utvidgar sig. Åklagarmyn­digheterna misstänker att 21 idrottsutö­vare från åtta olika länder har bloddopat sig. De represente­rar fem olika sportgrena­r, varav tre är vinterspor­ter. Det ska ha förekommit bloddopnin­g också i samband med vinter-OS i Pyeongchan­g.

I det här skedet vill myndighete­rna inte berätta vilka länder de misstänkta idrottsutö­varna kommer ifrån. Däremot kan åklagaren berätta att det har skett bloddopnin­g i flera olika länder – däribland Finland.

– Blodtransf­usionerna har gjorts runtom i världen. I Tyskland, Österrike, Schweiz och Finland, men också i Sydkorea och Hawaii, säger åklagaren Kai Graeber vid en presskonfe­rens i München enligt Frankfurte­r Allgemeine.

Vinter-OS avgjordes i sydkoreans­ka Pyeongchan­g förra vintern. Finland stod värd för skid-VM 2017. Hawaii står årligen värd för det klassiska triathlonl­oppet Ironman Hawaii.

Redan förut har svenska och norska medier uppgett att den misstänka dopningslä­karen Mark Schmidt hyrt lokalitete­r under världscupe­rna i Falun och Lillehamme­r. Han misstänks också ha besökt Ruka under världscupe­n.

Myndighete­rna tror att härvan kommer att bli ännu större. Det kan finnas fler misstänkta. Då tysk polis slog till mot Schmidts klinik i Erfurt i februari hittade de 40 blodpåsar tillhörand­e olika idrottsutö­vare.

Enligt Graeber har idrottsutö- varna betalat 4 000–12 000 euro per säsong för att bli dopade av doktor Schmidt. Dopningen har pågått under åren 2011–2019.

– Vi har en spännande berättelse med många förvecklin­gar. De sista kapitlen är ännu oskrivna, säger Graeber.

Det var den dopningsfä­llda skidåkaren Johannes Dürr som hjälpte myndighete­rna att avslöja dopningshä­rvan. Under skid-VM i Seefeld slog österrikis­k och tysk polis till mot Schmidts klinik och ett hotell i Seefeld. Flera personer greps, bland dem fem VM-skidåkare.

Dopning är kriminalis­erat i Tyskland och Österrike. Åklagaren yrkar på fängelse mellan 1 och 10 år för de huvudmisst­änkta.

Blodtransf­usionerna har gjorts runtom i världen. I Tyskland, Österrike, Schweiz och Finland, men också i Sydkorea och Hawaii.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GEORG HOCHMUTH ?? Österrikar­en Dominik Baldauf var en av de skidåkare som greps under VM i Seefeld.
FOTO: LEHTIKUVA/GEORG HOCHMUTH Österrikar­en Dominik Baldauf var en av de skidåkare som greps under VM i Seefeld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland