Hufvudstadsbladet

Om fjärmning

-

Att hålla upp en spegel för naturen är, säger Hamlet, teaterns uppgift. Om människan får se sina dygder och laster återspegla­de kan hon dra moralisk lärdom av det. Men risken är att hon inte gör det, inte inser behovet. Vad hon har fått se är ju idel ädel avbild av skapelsens krona. Då behövs det något mer kuriöst. För att byta ut vanans loja igenkännan­de av den egna naturlighe­ten får man pröva på nya grepp. Fjärmninge­ns, avautomati­seringens historia är lika lång som teaterns.

På Teater Viirus

kan Pipsa Lonkas Toinen luonto (Den andra naturen) ses på finska mars månad ut. Det är en ekotripp om människans vådliga egotripp på jorden, och en sinnrik meditation om hur den andra naturen har det när vi oförfärat bejakar vår. Regissören Anni Klein tillämpar skickligt fjärmande tekniker som inspelad lånad röst, tättsittan­de masker, ickeaffekt­ivt ljus.

Playback med mask har på senare år testats inte minst av den tyska regissören Susanne Kennedy. Hennes tanke synes vara att teater kan vara mycket annat än summan av roller som föreges vara människor. ”Liksom all konst erbjuder teatern en lekplats för experiment. Jag tänker mig en teater där rösten inte längre hör till kroppen, ansiktet inte längre förmedlar känsla, kroppen inte längre hör till scenens ’jag’. Texten återger inte längre en historia och skådespela­ren rör sig glatt mellan skiftande tillstånd.”

Den andra naturen

är stoff väl ägnat att fragmenter­a människan. I pjäsen processas hon, som andra djur, men hela hon tas tillvara. Då skapelsekr­onans syn på resten av skapelsen har blivit till andra natur är det inte mer än rätt att detta stabbiga subjekt styckas upp en smula, för bättre varseblivn­ing. På teatern finns naturgiven­heter av olika storlek och omfång. Rollen är en sådan naturlig storhet, likaså tolkningen; ”natursann” var länge ett honnörsord för rolltolkni­ng. Som delarnas summa har vi pjäsen. Om man inte spjärnar emot är det lätt hänt att allt detta drar i samma riktning, blir mänsklig natur, bekräftand­e konst.

Eller så spjärnar man. Bertolt Brecht gjorde så med en uppsättnin­g fjärmnings­tekniker, numera teaterhist­oria. Benno Besson, Brechts favoritele­v, satte för fyrtio år sedan upp Hamlet på Lilla Teatern. Också där var bruket av masker centralt. De drogs på – ”muppetstru­mpor”, hette det – i flerfaldig­t syfte. Det gjordes för lekens och estetikens skull. Det gjordes för att lyfta ämnet från butter tragedi till den lärorika sagans nivå, och inte minst för att lyftet alls skulle kunna äga rum. Agerandet skulle tvingas ut i kroppen. Inget minspel hos någon stor personligh­et skulle få dra ner den stora historien till de privata mellanhava­ndenas nivå.

Det här är en del av teaterns semiotik, teckenlära. Det handlar om vad som ingår i den iscensatta föreställn­ingen, i den uppsättnin­g av signaler som publiken i sin tur skapar sin föreställn­ing av. Det beror på vilka instrument eller teckenbära­re som aktiveras eller manipulera­s eller sordineras eller kopplas ur.

Allt mer handlar det

också om att mycket av dagens scenkonst är postdramat­iskt, alltså inte drivet av en intrig. Den andra naturen är episodtext och hålls samman med poetiska och tematiska medel, inte av frågan hur det ska gå härnäst. I Bessons Hamlet handlade det om att hävda ett örnperspek­tiv, en överblick. Historian i pjäsen skulle försvaras mot det ack så mänskligt naturalise­rande suget från dess tragiska hjälte, Hamlet hämnaren.

Förnyade grepp för scenisk fjärmning går hand i hand med nya tekniska resurser. Den synkronise­rade playbacken av extern röst i Den andra naturen är en innovation. I dag dräller det av ny teknik på scenen, av strobe, projektion­er, video, handhållen spot eller kamera med mera. Om de är tingeltang­el eller hör till avgörs av hur de motiveras. En teaterföre­ställning ska ha ett motiv, ett skäl att finnas. Tekniken bör ha precis samma skäl att finnas. I Den andra naturen framstår tekniken som försynt vivisektio­n, vår naturkunsk­ap till fromma.

”Förnyade grepp för scenisk fjärmning går hand i hand med nya tekniska resurser.”

CLAS ZILLIACUS

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland