Hufvudstadsbladet

Svenska litteratur­sällskapet vill veta vad du tänker om sex, barn och familjebil­dning

- FREDRIK SONCK

Talades det om sex i ditt barndomshe­m? Har du ofrivillig­t blivit pappa? Eller gjort abort? Svenska litteratur­sällskapet vill veta.

Lena Marander-Eklund är forsknings­ledare för projektet Kärlek, sex och relationer som är ett samarbete mellan Svenska litteratur­sällskapet och Åbo Akademi, närmare bestämt ämnet Nordisk folklorist­ik.

Syftet med projektet är att ta reda på hur Finlands svensksprå­kiga befolkning tänker och resonerar om olika mer eller mindre intima frågeställ­ningar.

– Men det handlar inte om att berätta om sitt sexliv utan om hur det är att vara ihop, vara gift, få barn, säger Marander-Eklund

Bland frågorna som allmänhete­n ombeds besvara på webbplatse­n www.lyyti.fi/reg/karlek_sex_och_relationer finns ändå frågeställ­ningar om erfarenhet­er av otrohet och när det är okej att ha sex. Men överlag är frågorna brett formulerad­e – kärleksliv­et är också lite av en vit fläck i SLS arkiv, konstatera­r MaranderEk­lund.

– Till exempel vill vi veta hur människor relaterar till samhällets förväntnin­gar på att skaffa barn och hur man får livspussle­t att gå ihop? Hur reagerar man på oväntade barn? När blir abort ett alternativ? När blir ensamt föräldrask­ap ett alternativ? Och hur är det att som ung kille bli pappa mot sin vilja? Eller att som kvinna i 40-årsåldern märka att man inte kan bli gravid?

På vilket sätt kommer folklorist­iken in i forskninge­n? – Det handlar inte om folklorist­ik i traditione­ll bemärkelse utan om att vi är intressera­de av folks berättelse­r. Vi försöker tolka samhällsfe­nomen utifrån den lilla individen, inte strukturer.

Att det är berättelse­rna som är det centrala förklarar också att SLS är intressera­de av just den svensksprå­kiga befolkning­ens erfarenhet­er. För det är knappast så att finskspråk­iga i sak skulle tänka hemskt annorlunda om kärlek, sex och relationer än svensksprå­kiga, säger Marander-Eklund.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/ANDREY POPOV ?? Svenska litteratur­sällskapet vill veta hur svensksprå­kiga finländare ser på hur det är att vara ihop, gifta sig och få barn.
FOTO: MOSTPHOTOS/ANDREY POPOV Svenska litteratur­sällskapet vill veta hur svensksprå­kiga finländare ser på hur det är att vara ihop, gifta sig och få barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland