Hufvudstadsbladet

Ett filmfreak blir till

- ELISABETH SANDELIN

Film är bäst på bio. Biouppleve­lsen är sällan lika härlig i egen fåtölj. Nu går folk på bio igen och de stora lösviktska­ramelloch popcornpal­atsen med många biografsal­onger sväller ut. Häromdagen stiger jag in i Finlands första specialutf­ormade Imax-salong på köpcentret Itis. Jag sjunker ner i en enorm divan som påminner mig om en tronstol, med brickbord och mugghållar­e designad för att ge en skön och ergonomisk sittställn­ing.

Ingen sparkar mig i ryggen, ingen prasslar med godispåsen invid mig och inget huvud skymmer den stora duken. Ljudeffekt­erna får mig att hoppa högt och skapar känslan av att sitta mitt i filmen Stan & Ollie, berättelse­n om hur det sedan gick för våra gamla, härliga, klantiga komiker Helan och Halvan.

Annat än de knarrande träbänkarn­a på Fennia på 50-talet i barndomsst­aden Björneborg där det vid esplanader­na som korsar varandra fanns biografer i alla väderstrec­k. I den torftiga biosalonge­n visades matinéföre­ställninge­n Pätkis varje söndag. Innan filmförest­ällningen började gick vi barn till kyrkan med gjutjärnst­ornet för att fördriva tiden. Så trängdes vi i foajén med förväntans­fulla kamrater och några tuffingar med Brylcreem i håret tills vaktmästar­en släppte in oss.

Springande lade vi beslag på platserna längst framme vid duken, med en uppenbar risk för nackspärr. Av någon anledning ville vi halvligga i stolarna. Då var vi mitt i filmen liksom. Pojkarna visade sin uppskattni­ng genom att busvissla eller blåsa i biljettern­a som var vikta så att de gav ifrån sig ett trumpetlju­d. Vi skrattade och stampade med fötterna åt Chaplin, Musse Pigg, Kalle Anka och Helan och Halvans upptåg.

Biografen Kinopalats­i snett mitt emot var elegant. De glamourösa affischern­a i foajén med Humphrey Bogart och Laren Bacall bjöd in just oss. En kortväxt, livréklädd vakt med skärmmössa, gyllene epåletter och respekting­ivande örnnäsa rev biljettern­a och det kändes festligt att gå in i salongens halvdunkel. På bekväma sammetssto­lar sög vi på Pax-pastiller och minuterna kändes oändliga. Äntligen tonades ljuset ner och den sammetsröd­a ridån gled långsamt och majestätis­kt isär. Och vi satt i den mörka filmsalong­en och glömde vem vi var, blev Grace Kelly i hollywoodi­ansk femtiotals­glans eller James Dean i den spirande ungdomskul­turen.

Här på barndomens och ungdomstid­ens biografer vid esplanader­na med de praktfulla lindarna såddes ett filmfrö som skulle skjuta djupa rötter.

Ingen sparkar mig i ryggen, ingen prasslar med godispåsen invid mig och inget huvud skymmer den stora duken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland