Hufvudstadsbladet

Farahs känsla för snö

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Internatio­nella skidskolan är en förening som hjälper invandrarb­arn att integreras i det finska samhället genom att lära dem åka skidor. Det är antagligen via denna skidskola som Einari Paakkanen kommit i kontakt med palestinsk­a Farah och hennes familj som sökte uppehållst­illstånd i Finland 2016. Då var Farah tio år gammal och hade aldrig tidigare sett snö.

Resultatet blev en sympatisk dokumentär till stor del skildrad ur ett barnperspe­ktiv där skidåkning­en får symboliser­a processen att ta till sig ett nytt land. Skidåkning är ändå bara en ingrediens i dokumentär­en om hur Farah blir allt mer hemmastadd i det nya landet. Vi får följa henne över tid, från det att hon går i en integratio­nsklass för att lära sig tillräckli­gt bra finska för att kunna börja i en vanlig skolklass.

Farah är ett fynd för en dokumentär­makare, eller egentligen för vilken filmmakare som helst. Hon har ett uttrycksfu­llt minspel och kroppssprå­k som förmedlar hennes känslor och reaktioner. Viljestark, glad och livlig, osäker och blyg i början i den nya skolan.

Samtidigt är även Farahs mamma starkt närvarande i dokumentär­en och är den som verbaliser­ar sin ängslan och oro inför allt det nya. Via henne blir det här också en berättelse om konsten att släppa taget om sitt barn. Årstiderna växlar, tiden går, och Farah närmar sig tonåren och kräver allt mera frihet. Det finns en scen där mamman och dottern kommunicer­ar via telefonen med pappan i familjen som är kvar i Palestina. Det handlar om att mamman vill sitta på ett kafé i närheten medan dottern umgås med sina kompisar, vilket Farah upplever som pinsamt. Mamman har svårt att vänja sig vid att barn till exempel kan gå ensamma hem från skolan här. Hon oroar sig, samtidigt resonerar hon insiktsful­lt kring ämnet, och är högst medveten om att det bara en är en tidsfråga inn- an hennes barn inte längre lyder henne – vilket hon också accepterar.

En annan berörande scen är när familjen (som även består av två lillebröde­r) bevittnar en antinazist­isk demonstrat­ion på självständ­ighetsdage­n. ”Det är trevligt att se de här människorn­a för de kämpar för våra rättighete­r och för vår rätt att finnas”, förklarar mamman.

Missa inte sluttexten som avslöjar om familjen får stanna i Finland. Yle TV1 19.00, repris söndag 7.05 och måndag 11.05

 ?? FOTO: YLE/ANTTI POLOJäRVI ?? Farah från Palestina älskar snö.
FOTO: YLE/ANTTI POLOJäRVI Farah från Palestina älskar snö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland