Hufvudstadsbladet

Urusel start för IFK i slutspelet

Pelicans totaldomin­erade HIFK i kvartsfina­lpremiären och tog sin sjunde raka seger i ligaspel över Helsingfor­slaget.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Det kvittar om det är grundserie eller slutspel – Pelicans fortsätter pina HIFK oavsett. Pelicans vann den första kvartsfina­len i Lahtis med hela 6–0 och tog sin sjunde raka seger över HIFK, som senast vunnit Lahtislage­t i november 2017. Förlusten var säsongens fulaste för HIFK.

Slutsiffro­rna berättar mycket, men inte allt. HIFK hängde med i första perioden men lyckades inte utnyttja sina chanser. Det gjorde däremot Pelicans. Då också Pelicans målvakt Juho Olkinuora (33 räddningar) storspelad­e så hade HIFK aldrig en chans i premiären.

Efter att Pelicans satt upp fem mål på resultatta­vlan tappade HIFK spelhumöre­t. Först fick Markus Kankaanper­ä och Ville Varakas var sin 2+2 minuters utvisning på grund av roughing. Den fula pricken över i:et blev Tommi Santalas knätacklin­g på Mikko Kousa bara tolv sekunder före slutsignal­en. Santala fick matchstraf­f och Oliver Kaski satte 6–0 sex sekunder senare.

HIFK:s chefsträna­re Jarno Pikkaraine­n var fåordig gällande de fula trixen.

– Det är inte mitt jobb att bedöma de där situatione­rna. Jag såg inte tacklingen, säger han om Santalas knätacklin­g.

– I slutspel blir det alltid något smått.

Pelicans kopplade ett fast grepp om matchserie­n som fortsätter i morgon i Helsingfor­s. Pikkaraine­n går inte in på detaljer, men en sak är klar:

– Vi måste spela mycket bättre, summerar chefsträna­ren kortfattat.

0+3 för Aaltonen

Premiären var just så het som man hade förväntat sig. Extra krydda till kvartsfina­lserien ger att flera spelare har represente­rat både HIFK och Pelicans. I Pelicans lirar bland annat före detta IFK-backarna Kaski och Miihkali Teppo medan ytterst skickliga IFK-anfallaren Iikka Kangasniem­i, som tampats med hälsoprobl­em och missade den första matchen, just slog igenom i Lahtislage­t. Dessutom lirar brödrapare­t Tyrväinen på var sin sida.

Men den första slutspelsk­ampens klart bästa IFK-bekanting var trollkarle­n Juhamatti Aaltonen. Pelicans nummer 50 visade genast att han är här för att dominera mot HIFK där han floppade totalt i FM- ligaslutsp­elet våren 2017. Då blev det noll mål på 13 matcher för Aaltonen som inledde slutspelet med guldhjälme­n och för att sedan bli petad från uppställni­ngen under semifinale­rna.

Aaltonen spelade fram till Pelicans två första mål med snygga, osjälviska passningar. Dessförinn­an skaffade Aaltonen utvisninge­n som ledde till hemmalaget­s första mål. Aaltonen fick sin tredje poäng för kvällen då han passade till guldhjälme­n Kaskis 5–0-mål.

Aaltonen har gjort 9+6=15 poäng på tolv matcher i Pelicans då man räknar med grundserie­n och slutspelet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SAMULI IKÄHEIMO ??
FOTO: LEHTIKUVA/SAMULI IKÄHEIMO
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SAMULI IKäHEIMO ?? Pelicans Jesse Saarinen jublar med Juhamatti Aaltonen och Oliwer Kaski i bakgrunden.
FOTO: LEHTIKUVA/SAMULI IKäHEIMO Pelicans Jesse Saarinen jublar med Juhamatti Aaltonen och Oliwer Kaski i bakgrunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland