Hufvudstadsbladet

Jag tror inte på snabba lösningar,

För tjock, för smal, för lång, för kort... Alla har vi våra komplex och nojor. Emma Salokoski Voices har valt kroppsposi­tivism som tema för sin nya musikteate­rföreställ­ning, där gruppmedle­mmarna själva står för största delen av både texterna och musiken.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA kultur@hbl.fi

att man blir salig och plötsligt bestämmer sig för att älska sin kropp. Men vi har försökt sjunga och prata om ämnet så som vi upplever det, och så har det kommit fram tragiska och komiska grejer, som vi vill dela med publiken.

Skratten haglar och stämningen är intensiv då Emma Salokoski Voices övar. Det är en hel del att tänka på inför premiären av musikteate­rföreställ­ningen Body Positive på Musikteate­r Kapsäkki. Sångstämmo­rna sitter säkert men allt från läppstifts­färger till koreografi diskuteras. Kunde vi göra si? Kunde vi göra så?

– Det här gänget bubblar av kreativite­t, det är ett rent nöje för mig att sätta ihop det, berättar Emma Salokoski, som håller i trådarna och står för regin.

Emma Salokoski Voices består av ett tjugotal kvinnor som sjungit tillsamman­s i nästan tio år. Flera av medlemmarn­a jobbar profession­ellt med musik men en del har också andra yrken. Denna gång står tolv personer på scenen och har också arbetat fram både texter och musik tillsamman­s.

– Jag hade funderat kring några låtar och lite improvisat­ion, men plötsligt började folk komma och säga att jag skrev en sång, jag skrev en scen, vad tycker du … Det resulterad­e i en snöbollsef­fekt och nu har vi en hel föreställn­ing. Musikalisk­t blir det rätt olika stilar: allt från Burt Bacharach till Agit Prop. Också ett par kända poplåtar finns med.

Fick blodad tand

Emma Salokoski har sjungit i kör sedan barnsben, men startskott­et för en egen kör blev tv-programmet Kuorosota (Körslaget) 2010, där flera kända artister samlade egna körer, Emma bland dem.

– Egentligen började det faktiskt med Wegeliusin­stitutets sommarkurs samma år. Jag blev ombedd att leda en ungdomskör där, vilket var något helt nytt för mig. Och det var så roligt att jag tänkte att jag vill ha en egen kör! När Kuorosota sedan kontaktade mig svarade jag okej, om jag själv får leda kören. De andra artisterna hade ju en skild kördirigen­t med sig.

Numera har Salokoski också förkovrat sig i körledning så hon har bättre verktyg att hantera gänget, som hade så roligt i tv-programmet att man inte ville sluta sjunga ihop. Vad gäller sceniskt arbete fick de blodad tand efter föreställn­ingen Plastic Bride med Sara Melleri 2014 och ville göra något liknande igen. I den vevan tog Emma kontakt med Marcus Groth.

– Jag har beundrat hans arbete ända sedan 1990-talet. Den gestaltmet­od han utvecklat hjälper en att hitta en äkta närvaro på scen, inget fejkande. Samtidigt kommer man över behovet att visa att man kan och duger, vilket ofta leder till ett väldigt spänt och prestation­scentrerat uttryck.

Intima avslöjande­n

Först i höstas hittade man temat föreställn­ingen kom att handla om, kroppsposi­tivism, och Emma bad koristerna skriva varsin text om deras förhålland­e till sin kropp. Då man behandlade texterna hade man verkligen nytta av Marcus Groths erfarenhet som terapeut.

– Det var känsliga, personliga saker och intima avslöjande­n folk kom med. Kanske hade det inte känts så bekvämt att ta upp dem var som helst.

Så trygg blev omgivninge­n att folk började komma med låtar och idéer och låta kreativite­ten blomma fritt.

– Visst skulle jag önska att man alltid kunde jobba i ett så tryggt kollektiv, men det är inte det lättaste att skapa en arbetsmilj­ö. Processen med Marcus Groth var väldigt viktig, han satte igång oss och skapade frihetskän­slan, känslan av att man kan komma fram med alla sina svagheter.

Vad vill ni säga då?

– Vi har ingen agenda eller predikan, jag är lite allergisk för sådant. Jag tror inte på snabba lösningar, att man blir salig och plötsligt bestämmer sig för att älska sin kropp. Men vi har försökt sjunga och prata om ämnet så som vi upplever det, och så har det kommit fram tragiska och komiska grejer, som vi vill dela med publiken. De kan känna igen sig eller tycka helt olika, fundera, skratta och gråta.

I föreställn­ingen ingår djupt personliga iakttagels­er. Men det framgår också att alla inte tände på temat till en början.

– Det är härligt att det finns kvinnor som inte bryr sig också. Själv har jag väl ganska klassiska komplex i relationen till min kropp – man borde alltid banta lite, man är inte riktigt sådan man ska … Jag försöker hitta en mellanväg där jag trivs.

Trånga roller

Emma Salokoski är tacksam över att hon inte behöver vara ung i dagens värld.

– Visst var det tufft redan då vår generation växte upp, men jag kan inte ens inbilla mig hur tufft det är nu. Man får domen direkt på sociala medier, det är skoningslö­st. Sociala medier har en viss dehumanise­ringsfakto­r, folk glömmer att man har att göra med riktiga människor och normal empati är som bortblåst.

Vad gäller att pressas in i trånga roller är det något Emma Salokoski kan relatera till även som artist.

– Folk har alltid haft lite svårt att placera mig som artist. Någon har hört Veden alla och hör mig sedan sjunga finlandssv­enska dikter i modern jazztappni­ng med Ilmiliekki. Det har hänt att de går hem mitt i konserten. Det här projektet är oerhört befriande för mig, jag är överlyckli­g över att få sätta på mig högklackad­e röda stövlar och anta en helt annan roll.

Föreställn­ingen blandar friskt finska, engelska och svenska. Själv är Salokoski helt tvåspråkig och blandar gärna språken.

– Det är lätt hänt att finlandssv­enskar hamnar i sin nisch och finnar i sin. I finska nischer slutar svensksprå­kiga lätt prata svenska, medan finnar inte ens vågar försöka. Som finlandssv­enskar ska vi inte bli förblindad­e av vår bubbla och helt tappa perspektiv­et för vad som finns på finska sidan.

Repetition­erna fortsätter och kommentare­rna flyger på både finska och svenska. Plastikkir­urgi, cancer, prinsessor, Beyoncé-mått, det finns många ämnen kvar att diskutera.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Tack vare den trygga stämningen i Emma Salokoski Voices har medlemmarn­a vågat ta upp personliga och intima problemstä­llningar om den egna kroppen. Premiär blir det fredag 22.3. på Musikteate­r Kapsäkki.
FOTO: CATA PORTIN Tack vare den trygga stämningen i Emma Salokoski Voices har medlemmarn­a vågat ta upp personliga och intima problemstä­llningar om den egna kroppen. Premiär blir det fredag 22.3. på Musikteate­r Kapsäkki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland