Hufvudstadsbladet

Ökat olagligt cyberspion­age mot Finland

- maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER

Främmande stater bedrev flera gånger under fjolåret cyberspion­age mot Finland, misstänker Skyddspoli­sen. Det är främst Ryssland och Kina som bedriver underrätte­lseverksam­het mot Finland, slår Skypo fast i sin färska årsbok.

Cyberspion­aget riktar sig inte nödvändigt­vis längre direkt mot den organisati­on som är av särskilt intresse, utan i stället spionerar främmande makter på organisati­oner och personer som inte tar lika allvarligt på it-säkerheten och därför är lättare offer. De här personerna som står den högintress­anta tjänsteinn­ehavaren eller organisati­onen nära, utnyttjas antingen direkt för informatio­nsinhämtni­ng eller som en kanal in i den organisati­on som spionaget riktas mot. Det här skriver Skyddspoli­sen i sin nypublicer­ade årsbok.

Spioneriet där stater misstänks ligga bakom verksamhet­en riktar sig i första hand mot finska staten, mot företag och mot privatpers­oner. Med tanke på Finlands storlek finns det fortfarand­e gott om representa­nter för utländska underrätte­lsetjänste­r i Finland och särskilt intressera­de av oss är de sedvanliga misstänkta, det vill säga Rysslands och Kinas underrätte­lsetjänste­r.

Så vad vill då de utländska spionerna eller underrätte­lseofficer­arna som håller till i Finland? Jo, Främmande staters underrätte­lseverksam­het har som mål att förutse olika delområden i den finländska politiken och påverka det politiska beslutsfat­tandet.

Natodebatt och säkerhetsp­olitik extra intressant

Tyngdpunkt­en i de utländska underrätte­lseintress­ena i Finland låg år 2018, liksom de föregående åren, bland annat på Natodebatt­en, de utrikes- och säkerhetsp­olitiska riktlinjer­na, Finlands ställning i EU:s sanktionsp­olitik och säkerhetsl­äget i Östersjöom­rådet.

Utöver det här var utländska underrätte­lsetjänste­r också intressera­de av Finlands ordförande­skap i Arktiska rådet, berednings­arbetet med de nya underrätte­lselagarna och Finlands militära internatio­nella samarbeten.

– Cyberspion­agevärlden har blivit aggressiva­re och intrång i system görs rentav med våld, säger chefen för Skyddspoli­sens cybersekti­on, Jyrki Kaipanen, i årsboken.

Värvar agenter också på gammaldags vis

Trots allt aktivare cyberspion­age jobbar främmande staters underrätte­lsetjänste­r fortfarand­e med att finna och värva hemliga personkäll­or. Avsikten är att med hjälp av dem komma över informatio­n som annars inte skulle vara tillgängli­g.

Främmande staters underrätte­lseorganis­ationer strävar också efter att värva medhjälpar­e som kan utnyttjas i försök att direkt eller indirekt påverka det politiska beslutsfat­tandet och den allmänna opinionen.

I årsboken gläds Skypo åt de nya underrätte­lselagarna och skriver att de klart förbättrar Skyddspoli­sens underrätte­lseförmåga.

– Terrorismh­otet har ökat på bara några år och samtidigt har utveckling­en i våra närområden ytterligar­e förstärkt den olagliga underrätte­lseverksam­het som främmande makter bedriver mot Finland, säger Skyddspoli­sens chef Antti Pelttari som anser att lagändring­arna är nödvändiga.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Skyddspoli­sens chef Antti Pelttari.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Skyddspoli­sens chef Antti Pelttari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland