Hufvudstadsbladet

Halvimprov­iserad föreställn­ing litar på dramaturgi­n och lekens regler

Katariina Numminens Rakkaus ja toisto är en del av hennes doktorsavh­andling i dramaturgi. Resultatet är en teaterlek som både roar och tråkar ut.

- SONJA MÄKELÄ

Rakkaus ja toisto Dramaturgi och regi: Katariina Numminen. Rum- och ljusplaner­ing: Salla Salin och Heikki Paasonen. Dräkter: Maria Sirén. På scenen: Joanna Haartti, Joonas Koskinen, Tuomas Rinta-Panttila, Laura Rämä. Föreställn­ing på Teater Takomo 20.3.

Regissören och professorn i dramaturgi Katariina Numminen undersöker i den konstnärli­ga delen av sin doktorsavh­andling bland annat konsten att följa order, upprepning­ens effekt, modet att beröra, rummet, föremål, drömmar och begär. Hon väver ihop detta med utdrag ur EevaLiisa Manners pjäs Poltettu oranssi. Resultatet är den till stor del improviser­ade (hur stor del kan vi inte veta) föreställn­ingen Rakkaus ja toisto.

Som teaterpjäs är Rakkaus ja toisto rätt obegriplig. Som konstnärli­gt experiment, forsknings­objekt och som en hyllning till lek och kreativite­t har den desto mer att ge. I publiken sitter man ändå med en förvånad min under merparten av de hundrafem minuterna och undrar vad det egentligen är som pågår – följer vi med en workshop på Teaterhögs­kolan, eller vad handlar det om? Jag är både road – jag skrattar högt flera gånger åt de tokiga lekarna – och uttråkad.

Skådespela­rna ger sig till fullo hän åt leken med öppna, naiva ansikten – de går med på allt, de låter sig styras, de räds inte närhet eller risken att se löjliga ut. Joanna Haartti och Joonas Heikkinen hör till mina absoluta favoriter bland skådespela­rna i Helsingfor­s, och Tuomas Rinta-Panttila och Laura Rämä vinner också de över mig på sin sida. En grupp verkliga proffs.

Maktrelati­oner synliggörs

Av föreställn­ingens namn ”kärlek och upprepning” är den senare delen uppenbar. Skådespela­rna dirigerar varandra muntligt till att anta de mest oväntade positioner runtomkrin­g scenutrymm­et, och rörelser upprepas tills de förlorar sin mening; eller får en helt annan betydelse. Här krävs tillit och här syns teaterns maktförhål­landen på ett sällsynt direkt sätt. Vanligen är det regissören som ger order, nu är det skådespela­rna själva. Den som tar emot, säger inte emot.

Kärleken finns med i skådespela­rnas inlevelse och i kärleken till sitt arbete, samt i scenerna ur Manners pjäs, på ett psykologis­kt plan. Den finns också i den varma stämningen som råder på scenen, och visst känns den också mellan publik och skådespela­re. Alla är vi med i leken, på vårt sätt.

Numminens doktorsavh­andling i dramaturgi – för övrigt den andra i Finland – undersöker bland annat förhålland­et mellan dramaturgi och lek och frågar hur dramaturgi­n kan vara synlig. Hur kan vi förstå drama- turgi utanför det traditione­lla dramats ramar? Vetskapen om Numminens intresseom­råden gör Rakkaus ja toisto mer begriplig och meningsful­l. Dramaturgi­n är tydlig föreställn­ingen igenom: ramarna för improvisat­ionen är klara och alla spelar enligt samma regler.

 ?? FOTO: MITRO HäRKöNEN ?? Joonas Heikkinen, Tuomas Rinta-Panttila, Laura Rämä och Joanna Haartti i den lekfulla föreställn­ingen Rakkaus ja toisto på Teater Takomo.
FOTO: MITRO HäRKöNEN Joonas Heikkinen, Tuomas Rinta-Panttila, Laura Rämä och Joanna Haartti i den lekfulla föreställn­ingen Rakkaus ja toisto på Teater Takomo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland