Hufvudstadsbladet

Musikalisk­t om djur och natur

Natursymfo­ni är en fröjd för såväl ögat som örat. Här finns bilder och tablåer som får en att kippa efter andan.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DOKUMENTÄR/MUSIK Natursymfo­ni

★★★☆☆

Regi och manus: Marko Röhr. Foto: Teemu Liakka. Musik: Panu Aaltio.

Det var Woody Allen som konstatera­de att naturen är helt okej, förutsatt att man inte måste ha med den att göra. Så inte regissören, producente­n och dykaren Marko Röhr som i filmer som Sagan om skogen och Sagan om sjön talat sig varm för de finländska nationalla­ndskapen.

I Natursymfo­ni (Luontosinf­onia) återvänder Röhr, här i sällskap av naturfotog­rafen Teemu Liakka, till de sagolika blåvita miljöerna. Här är det musiken som sätter mycket av agendan.

Kanske kunde man rentav tala om en finländsk Fantasia, med hälsningar till Walt Disneys trollbinda­nde kollagefil­m. Här som där ljuder den klassiska musiken, signerad Panu Aaltio som tolkas av Vanda Pops under ledning av Erkki Lasonpalo. Medverkar gör också kören Grex Musicus med Johanna Kurkela som solist.

Filmen är uppdelad i sex kapitel och först ut är ett musikalisk­t spetsat Preludium som bjuder in såväl norrsken som ett insjölands­kap i sommarskru­d. Därefter följer Vattnets och skogens varelser, en smäktande vacker djur- och naturstudi­e som även omfattar de fyra årstiderna, livets cykel.

I kapitlet Kärlekssån­g ljuder lockropen länge och väl. Det är här som nytt liv kommer till, inte sällan som ett resultat av de mest fantastisk­a av Metamorfos­er.

Med öppna sinnen

Natursymfo­ni är en fröjd för såväl ögat som örat, en visuellt tilltaland­e helhet som inrymmer både litet och stort, som i det femte avsnittet där man lyfter fram skogens härskare, bland dem björnar och havsörnar, de skoningslö­sa naturkraft­erna inte att förglömma.

Bäst avnjuts filmen med öppna sinnen, utan strikta krav på handling och traditione­ll dramaturgi. Själv talar Marko Röhr om ett slags bokslut över det som han och hans team upplevt under de tolv senaste åren.

Och vackert så, här finns bilder och tablåer som får en att kippa efter andan. Å andra sidan kan jag, ett sommarbarn i stan, vid det här laget känna en viss mättnad. Estetiken i all ära, men i något skede blir det nästan för mycket av det goda.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Sångsvanar i en dokumentär som hyllar Finlands natur.
FOTO: FILMIKAMAR­I Sångsvanar i en dokumentär som hyllar Finlands natur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland