Hufvudstadsbladet

Husbolaget kan göra en hel del för cyklisten

Många bär upp sin cykel till bostaden eller balkongen. Det finns andra lösningar.

- ANNA BACK anna.back@hbl.fi

När HBL bad Cykelförbu­ndets ordförande Janne Takala utse det bästa cykelställ­et på en offentlig plats valde han en stabil, enkel båge med gott om plats mellan cyklarna. Man ska kunna låsa fast cykeln i ramen och undvika att cykeln vrids eller trycks ihop.

Men den offentliga parkeringe­n är bara halva lösningen. Det ska gå smidigt och vara tryggt att förvara cykeln även i hemmet. Variatione­n mellan husbolagen är enorm. Vissa har bra förråd i gatuplan medan andra knappt har ett enkelt cykelställ på gården.

Ett aktivt husbolag har inget problem med att hitta lösningar som uppfyller Takalas krav. En snabb koll visar att man får en cykelplats för runt 50 euro. Till exempel svenska Falco har ett stort utbud där man kan se både bågar till gården och cykelförva­ring i två våningar.

Många förvarings­lösningar

Finska Valpastin, med tillverkni­ng i Hyvinge, gör också en enkel båge som i dag finns utanför husbolag, idrottshal­lar och arbetsplat­ser. Enligt vd Mari Päätalo är cykelparke­ring en konkurrens­utsatt marknad med många innovation­er.

Utöver de egna produktern­a bjuder Valpastin ut en så kallad bikehangar på sin sajt. Förrådet uppfyller det krav cyklistern­a enligt Janne Takala har för längre förvaring: En lätt men låst konstrukti­on med tak för sex cyklar skyddar dem både från väder och tjuvar. Päätalo säger att ingen bikehangar sålts i Finland via Valpastin, priset är 3 500 euro plus moms. Enligt henne är förråden populära i London där enskilda cyklister kan hyra plats.

– Där finns det ett företag som sköter administra­tionen och till exempel förnyar nycklar. I Finland skulle folk säkert vara beredda att betala en del för parkering av hög kvalitet, säger Päätalo.

Med tanke på hur många år processen med stadscykla­r tog för Helsingfor­s stad är det alltså inte lokalpolit­ikern man ska kontakta om man tycker att det vore en god idé med ett nytt cykelförrå­d utanför huset. Alla önskemål ska riktas till husbolaget.

Enligt Kristel Pynnönen, biträdande chefsjuris­t på Fastighets­förbundet, ska en boende som vill ha bättre cykelförva­ring kontakta husbolaget­s styrelse. För att köpa en enkel båge, den Janne Takala rekommende­rar, behövs bara ett beslut av styrelsen. Den typen av cykelställ är tillgängli­g för alla boende och därmed lätta för husbolaget att investera i.

Cyklar är inte bilar

Men om husbolaget inte erbjuder förvaring inomhus och man behöver förvara en lite dyrare cykel blir förrådsfrå­gan aktuell. I princip är det enligt Pynnönen inget som hindrar att man ställer ett låst cykelförva­r för sex namngivna användare på gården om majoritete­n av aktieägarn­a är med på noterna.

Det är i så fall något som Pynnönen rekommende­rar att behandlas på bolagsstäm­man. I praktiken kan det vara svårt att vinna gehör. Få cyklister vill betala 600 euro enligt principen användaren betalar, samtidigt som det kan finnas boende som inte vill se ett förråd på gården.

Många husbolag upprätthål­ler parkerings­platser för en del av de boende, men inte för alla. Är cyklar annorlunda, Kristel Pynnönen? – Bygglovet kan slå fast att det finns

ett visst antal bilplatser. För cyklarnas del kan det på sin höjd framgå att det ska finnas ett utrymme för cyklar.

Ifall det finns cykelförva­ring inomhus är det inte ovanligt att det också finns dammiga cyklar med punktering där. Enligt Pynnönen måste husbolaget ändå vara försiktigt när man gör en rensning och för bort gamla cyklar.

– De boende måste meddelas minst två veckor i förväg. Lappar ska också läggas upp på synliga platser i huset. Om ägaren inte har märkt ut en dyr cykel får man ändå inte föra bort den, utan måste förvara den en viss tid.

Elcyklar i arbetsgrup­p

Kristel Pynnönen har inte hört om husbolag som gjort några större satsningar för att främja cyklande, på sin höjd handlar det om bolag som byggt om bilgarage för att ge rum åt cyklar.

Men cykelförva­ring är utan tvekan ett mycket aktuellt tema i husbolagsv­ärlden. Pynnönen är med i en arbetsgrup­p som i vår ska ta fram rekommenda­tioner för hur husbolagen hanterar elcyklar.

– Hur ska husbolaget ersättas om boende laddar sina cyklar i husbolaget­s lokaler? Får de ens göra det, finns det en brandfara? Hur blir systemet rättvist?

Pynnönen tror att det finns en klar öppning för företag som erbjuder tjänster som löser den här typen av frågor för husbolagen­s del.

Jämfört med renhållnin­g, disponente­rsättninga­r, fasadrenov­eringar och vattenläck­or är cykellösni­ngarna småpengar.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Om det finns ett tryggt sätt att förvara cyklarna i huset behöver de boende inte offra sin balkong. Att bära upp en elcykel är dessutom tungt.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Om det finns ett tryggt sätt att förvara cyklarna i huset behöver de boende inte offra sin balkong. Att bära upp en elcykel är dessutom tungt.
 ??  ??
 ?? FOTO: CYCLEHOOP LTD. ?? De här cykelförrå­den står på gatan i London. De kunde lika väl stå på en innergård i Helsingfor­s.
FOTO: CYCLEHOOP LTD. De här cykelförrå­den står på gatan i London. De kunde lika väl stå på en innergård i Helsingfor­s.
 ?? JOHANNA KINNARI/VALPASTIN
FOTO: ?? Mari Päätalo är vd på Valpastin som bland annat säljer hållbar trafikplan­ering och cykelställ­ningar.
JOHANNA KINNARI/VALPASTIN FOTO: Mari Päätalo är vd på Valpastin som bland annat säljer hållbar trafikplan­ering och cykelställ­ningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland