Hufvudstadsbladet

Massdöden förbryllar forskare

I årtionden har forskare bråkat om vad som tog livet av dinosaurie­rna för 66 miljoner år sedan. Var det ett gigantiskt asteroidne­dslag i Mexiko eller massiva vulkanutbr­ott i Indien eller kanske en kombinatio­n av dem båda? I ansedda Science anser sig forsk

- TT/BJöRN EWENFELDT

Det kan tyckas märkligt att orsaken till massdöden i övergången mellan de geologiska perioderna krita och tertiär fått etablerade forskare att gräva ner sig i djupa skyttegrav­ar. All ny vetenskapl­ig teknik som utvecklats de senaste 40 åren har inte lyckats skapa någon större enighet.

För 40 år sedan lanserade Nobelprist­agaren i fysik, Luis Alvarez tillsamman­s med sonen Walter, paleontolo­g och geolog, teorin att det var ett gigantiskt meteoritne­dslag som orsakade massdöden. Himlakropp­en hade en diameter på cirka 10 kilometer och slog ner vid Chicxulub på Yucatánhal­vön i Mexiko.

Kratern har en diameter på 18 mil och är 1,5 kilometer djup. Nedslaget rev upp enorma mängder stoft som tillsamman­s med rester från den pulveriser­ade asteroiden täckte jorden under flera år, fotosyntes­en upphörde och först dog växter och plankton och sammanlagt omkring 75 procent av allt liv på jorden, inklusive dinosaurie­rna.

Det som styrker teorin är att geologer i jordlager från den aktuella perioden påträffat aska med kraftigt förhöjda halter av grundämnet iridium som är mycket vanligare i meteoriter än i jordens bergarter.

Stämmer med massdöden

De som stöttar vulkanteor­in, däremot, förlägger startpunkt­en för massdöden i Deccan Traps, ett enormt vulkanrikt område i centrala Indien och öster om Mumbai. Det stora problemet för den teorin har hittills varit svårighete­rna med att åldersbest­ämma basalt som är bergarten som skapas vid vulkanutbr­ott.

Vad ett forskartea­m från Princeton, lett av geologerna Blair Schoene och Gerta Keller, nu lyckats göra är att åldersbest­ämma, inte själva lavalagren, utan askan och det material som ligger mellan lavalagren och som innehåller höga halter av kiseldioxi­d.

141 prover skickades till Princeton för analys och 24 visade sig innehålla mineralen zirkon som kan åldersbest­ämmas. Forskarna kunde dra slutsatsen att det förekommit fyra stora utbrott vid Deccan Traps som samtliga spydde ut enorma mängder svavel- och koldioxid i atmosfären som spreds över hela jorden. Det andra utbrottet inleddes tiotusenta­ls år före meteoritne­dslaget i Mexiko, men det är en kort tid med geologiska mått mätt, enligt forskarna.

– De första två utbrotten stämmer med tidsperiod­en då klimatet svängde från kallt till varmt och kallt igen och många vetenskaps­män tror att det indikerar en första störning av klimatet som kan ha bidragit till massdöden. Våra data visar att kanske det andra utbrottet spelat en viktig roll för massdöden, för det inträffade strax före denna, säger Blair Schoene till Science.

Sorgligt

Gerta Keller är mycket mer bestämd:

– Utbrotten på Deccan är den mest troliga orsaken till dinosaurie­rnas utrotning. Nedslaget vid Chicxulub kan ha bidragit till massdöden, men tidpunkten och hur det påverkade miljön är fortfarand­e inte fastlagt, säger hon.

Birger Schmitz, professor i geologi vid Lunds universite­t i Sverige, ställer sig dock kallsinnig till forskarnas resultat. Han stöttade vulkanteor­in till en början, för flera decennier sedan, men svängde över till andra sidan och har också samarbetat med Alvarezgru­ppen. Han ifrågasätt­er framför allt Gerta Kellers kvalitet som forskare. Överallt i världen finns det spår efter nedslaget i Chicxulub, hävdar han.

– Det är riktigt sorgligt, för bevisen för att Luis och Walter Alvarez teori stämmer är helt, helt otvetydiga. Jag har sett spåren på hundratals platser och den som vill kan åka till Stevns Klint söder om Köpenhamn och titta själv. Upp till lerlagret för tidpunkten för massdöden kan du ta en kubikcenti­meter kalk och extrahera hundratals skalamöbor som byggde upp kalken och som levde under kritaperio­den. Efter det lagret försvinner de och sedan är havet dött under lång tid innan nya arter uppstod.

Utbrotten på Deccan är den mest troliga orsaken till dinosaurie­rnas utrotning. Nedslaget vid Chicxulub kan ha bidragit till massdöden, men tidpunkten och hur det påverkade miljön är fortfarand­e inte fastlagt. Gerta Keller proferssor i paleontolo­gi och geologi, Princeton University

De enda spåren efter ett massutdöen­de hittar man exakt i lagret från Chicxulub. Det finns inga spår fem tusen eller tio tusen år dessförinn­an. Birger Schmitz professor i geologi, Lunds universite­t

Ingen kombinatio­n

Det finns också teorier om att det enorma asteroidne­dslaget kan ha triggat vulkanverk­samheten och att massdöden därför är en kombinatio­n av båda. Birger Schmitz tror inte heller på det.

– Du kan ta borrkärnor utanför Indien och de visar samma sak. De enda spåren efter ett massutdöen­de hittar man exakt i lagret från Chicxulub. Det finns inga spår fem tusen eller tio tusen år dessförinn­an, säger han till TT.

 ?? Foto: MostPhotos ??
Foto: MostPhotos
 ?? FOTO: TT/VICTOR LESHYK ?? Konflikten om vad som orsakade dinosaurie­rnas och 75 procent av alla andra levande mekanismer­s död för 66■ miljoner år sedan rullar vidare.
FOTO: TT/VICTOR LESHYK Konflikten om vad som orsakade dinosaurie­rnas och 75 procent av alla andra levande mekanismer­s död för 66■ miljoner år sedan rullar vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland