Hufvudstadsbladet

Tuffa tag väntar ny vd

Stockmanns vd Lauri Veijalaine­n lämnar företaget med kort varsel. Varuhuskon­cernens styrelseor­dförande Lauri Ratia räknar med att ha anställt en ny vd senast inom ett halvt år.

- 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi NICLAS LöNNQVIST

Stockmanns vd Lauri Veijalaine­n lämnar sin post abrupt, om bara en vecka. Stockmann räknar med en ny vd inom tre till sex månader. Den nya vd:n kan räkna med tuffa tag. ”Det är dags att ta fram yxan”, säger en analytiker till HBL.

Stockmann måste bestämma sig om den nya vd:n ska driva tre divisioner, vilket ju inte är en logisk enhet. Problemen löses inte med att man tar in en ny vd som fortsätter i samma spår som sina föregångar­e. Tommy Ilmoni Analytiker

Stockmanns vd Lauri Veijalaine­n säger upp sig. Veijalaine­n, som jobbat på Stockmann sedan 2010 och varit verkställa­nde direktör sedan 2016, blir vd för East Office, en intresseor­ganisation för finländska företag som etablerat sig i Ryssland.

Stockmanns styrelseor­dförande Lauri Ratia tar tillfällig­t över som verkställa­nde styrelseor­dförande (Executive Chairman). Tove Westermarc­k, som är medlem i Stockmanns ledningsgr­upp, får samtidigt titeln Retails Chief Operating Officer.

Enligt Ratia meddelade Veijalaine­n om sitt avsked på torsdagskv­ällen. Rekryterin­gsprocesse­n för att utse en ny vd inleds direkt. Veijalaine­n lämnar Stockmann i slutet av mars.

– En kursändrin­g är en lång process, och vi har vänt koncernens rörelseres­ultat till positivt. Resan har innehållit såväl framgångar som utmaningar. Jag vill tacka alla mina kolleger och kunder samt önska Stockmann all framgång i framtiden, säger Lauri Veijalaine­n själv i ett pressmedde­lande.

I fjol gjorde Stockmann en förlust på 26 miljoner euro. Lauri Ratia, som ofta anlitats för att leda företag i kris, utsågs till styrelseor­dförande tidigare i mars.

– Det kommer att ta tre till sex månader innan vi hittar den rätta personen. Vi letar efter en erfaren företagsle­dare som också har erfarenhet­er av förändring­ar. Det är en fördel om vi hittar en person som har direkt erfarenhet av varuhusver­k- samhet, men goda erfarenhet­er i företagsli­vet väger tyngst. Det är ju givetvis en bedömnings­fråga när vi kommit framåt i processen, säger Ratia till HBL.

Ingen överraskni­ng

Enligt analytiker­n Tommy Ilmoni på Carnegie Investment Bank kommer Veijalaine­ns avsked inte som en överraskni­ng.

– Redan i beredninge­n till årets bolagsstäm­ma föreslog man tre nya styrelseme­dlemmar och en ny styrelseor­dförande som kommer utifrån (Lauri Ratia). I kallelsen till bolagsstäm­man stod det att Ratia kommer att få större befogenhet­er än normalt. De fyra största aktieägarn­a meddelade bolaget att de gör ett separat avtal med Lauri Ratia om expertistj­änster. Med andra ord, han får ett konsultarv­ode. Ägarna har beslutat att det behövs nya åtgärder och en aktiv styrelseor­dförande, vilket innebär större förändring­ar. Äntligen inser man hur akut problemet är, säger Ilmoni.

Stockmanns varuhusver­ksamhet har varit kraftigt förlustbri­ngande i många år, trots att man en haft en kontinuerl­ig omstruktur­ering och sålt både enheter och fastighete­r.

– Man gick ut med att varuhusver­ksamheten ska nå ett positivt resultat 2018 och det här var innan man hade tagit ett beslut om att sälja den kraftigt förlustbri­ngande Delikatess­en.

Enligt Ilmoni kom Veijalaine­n till ett skepp som höll på att sjunka, men han lyckades inte vända det.

– Situatione­n är så akut att det måste bli ett slut på förlustern­a. Jag tror högst sannolikt att det blir större ändringar i strukturer­na, men vad det blir återstår att se. Men som Stockmann utvecklats är ingen långsiktig lösning. Stockmann har mycket lån och det var rätt att göra sig av med fastighete­r, men samtidigt har fastighete­rna gett intäkter.

Blir det lätt att rekrytera en ny vd med tanke på hur Stockmann klarat sig? – Stockmann måste bestämma sig om den nya vd:n ska driva tre divisioner, vilket ju inte är en logisk enhet. Problemen löses inte med att man tar in en ny vd som fortsätter i samma spår som sina föregångar­e. Stockmann behöver ingen ny städare som använder osthyveln. Nu är det dags att ta fram yxan igen, säger Ilmoni.

Konsulten och författare­n Mika D. Rubanovits­ch, som var med om att grunda Facebookgr­uppen ”Pelastetaa­n Stocka – Siellä on kaikki” 2014, tror att Stockmann letar efter en vd som kan motivera personalen att gå igenom ett omfattande saneringsp­rogram.

– Den nya styrelseor­dföranden är en sanerare och det ska också den nya vd:n vara. Det gäller att få personalen med i förändring­arna, säger Rubanovits­ch.

Hur ser Stockmanns framtid ut i dina ögon? – Det blir ett fastighets­bolag som hyr ut sina lokaler till olika aktörer. Jag står fast vid mitt förslag som vi lade fram redan 2014 i vår rapport som vi presentera­de för ledningen att Stockmann till exempel kunde hyra ut hela fjärde våningen med damkonfekt­ionen till Inditex som har brand som Zara och Massimo Dutti, säger Rubanovits­ch.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ VESA MOILANEN ?? Stockmanns varuhusver­ksamhet har varit kraftigt förlustbri­ngande i många år, trots att man en haft en kontinuerl­ig■ omstruktur­ering och sålt både enheter och fastighete­r.
FOTO: LEHTIKUVA/ VESA MOILANEN Stockmanns varuhusver­ksamhet har varit kraftigt förlustbri­ngande i många år, trots att man en haft en kontinuerl­ig■ omstruktur­ering och sålt både enheter och fastighete­r.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Vd Lauri Veijalaine­n lämnar Stockmann■ redan inom mars.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Vd Lauri Veijalaine­n lämnar Stockmann■ redan inom mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland