Hufvudstadsbladet

Mänskliga rättighete­r i EU:s Kinastrate­gi

EU gör upp en Kinastrate­gi, 30 år efter den tidigare. Mänskliga rättighete­r måste få rum i strategin.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Brexit dominerade ännu en gång ett EU-toppmöte, men mötet som avslutades i går hade också en annan viktig fråga på dagordning­en. Den 9 april håller EU och Kina ett toppmöte, och nu diskuterad­e EU-ledarna sin Kinastrate­gi.

Att EU behöver uppdatera sin Kinapoliti­k är uppenbart. Strategin har inte diskuterat­s sedan juni 1989, efter massakern på Himmelska fridens torg.

Varken EU eller Kina är längre desamma. 1989 hade EU tolv medlemslän­der och gick fortfarand­e under namnet EG, Europeiska gemenskape­rna. Sexårsprog­rammet som resulterad­e i frihandeln hade bara hunnit halvvägs.

Kina hade kommit i gång med sitt moderniser­ingsprogra­m, men var långt ifrån den ekonomiska och politiska stormakt man är i dag.

I förarbetet med Kinastrate­gin ser EU nu Kina som en ”systemriva­l” och en risk.

Begreppet ”systemriva­l” innebär att Kina uppfattas som en ekonomisk konkurrent, men också som en politisk rival vars samhällssk­ick utmanar den demokratis­ka och marknadsli­berala modellen.

Under de senaste tio åren har Kinas ekonomiska makt och politiska inflytande ökat kraftigt, vilket visar landets ambition att bli en ledande global aktör, konstatera­r EU.

Ett viktigt instrument för Kinas globala ambitioner är det storslagna projektet ”Nya Sidenvägen”, Belt and Road, där handelsväg­ar till lands och till sjöss knyter ihop Asien, Europa och Afrika. Kina finansiera­r stora infrastruk­tursatsnin­gar längs sidenvägen, men finansieri­ngen kan skapa ett politiskt beroende hos mottagarlä­nderna.

Enligt ett utkast till slutdokume­nt för toppmötet i april vill EU ha tydliga tidsgränse­r för när Kina ska börja tillämpa internatio­nellt överenskom­na handelsreg­ler, och ge europeiska företag samma möjlighete­r att konkurrera på den kinesiska marknaden som Kina har i EU. EU ser en klar risk i att subvention­erade och statsägda kinesiska företag kan ta hem stora infrastruk­turprojekt i Europa, medan de europeiska företagen stängs ute från Kina.

EU betonar också att unionen måste uppträda enigt gentemot Kina, trots att Kina gärna gör avtal med de enskilda länderna, bland annat inom ramen för sidenvägsp­rojektet.

Ett konkret exempel sågs för ett par år sedan då EU skulle kritisera Kina i FN:s råd för mänskliga rättighete­r. Men EU kunde inte uppträda enat eftersom Grekland satte sig emot markeringe­n.

Greklands största hamn i Pireus hade övergått i kinesiska händer, och då det svårt skuldtyngd­a landet hoppades på fler investerin­gar från Kina fick försvaret av mänskliga rättighete­r komma i andra hand.

En hållbar och trovärdig Kinastrate­gi kan inte förbigå de mänskliga rättighete­rna – ett område där systemriva­liteten är uppenbar.

Kinas behandling av den muslimska minoritete­n, bland annat uigurer och kazaker i den nordvästra provinsen Xianjiang är ett flagrant exempel på etnisk förföljels­e, människor fängslas i det som Kina kallar utbildning­släger där de ska ”anpassas till ett modernt liv”. Men enligt Amnesty Internatio­nal handlar det om fångläger där misshandel och ren tortyr tillämpas.

Kina håller området stängt för internatio­nella observatör­er och journalist­er, trots vädjanden från bland andra FN, kongressen i USA och EU-länder.

I ett internatio­nellt klimat där de mänskliga rättighete­rna trängs tillbaka måste EU försvara sin egen värdegrund.

USA:s isolationi­stiska politik, där internatio­nella regler och avtal inte respektera­s om president Donald Trump anser att de går emot USA:s intressen, har gjort EU:s insats ännu viktigare.

EU:s enighet hotas av att de högerpopul­istiska rörelserna vinner terräng i flera medlemslän­der. Brexitproc­essen har inte visat Storbritan­nien från dess bästa sida, men när landet lämnar unionen förlorar den traditione­llt liberala fronten i EU en stark förkämpe.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland