Hufvudstadsbladet

Kraftigt kursfall i Nokia – investerar­e fruktar böter

Oro över att Nokia ska bötfällas i USA fick aktiekurse­n att rasa i går. Ett pressmedde­lande från bolaget lugnade investerar­na en aning.

- PATRIK HARALD

Källan till investerar­nas oro är innehållet i den årsrapport som Nokia överlämnat till den amerikansk­a finansinsp­ektionen. I rapporten sägs att Nokia har inlett en utredning kring hur lagar och regler följts inom Alcatel-Lucent, det fransk-amerikansk­a telekombol­ag som Nokia köpte 2016. Det handlar om frågor som har uppdagats i samband med integrerin­gen av de båda bolagen, men några närmare detaljer är inte kända. Saken tas upp i avsnittet ”riskfaktor­er” i rapporten, där det sägs att utfallet kan vara möjliga straff, inklusive eventuella böter.

Marknadsre­aktionen blev kraftig och som mest var Nokias aktie nere med över 8 procent. Det här fick Nokia att publicera ett pressmedde­lande där man förtydliga­r att de saker som undersöks inte väntas få någon väsentlig ekonomisk effekt på bolaget.

– Vi har inte sett några bevis som tyder på att brottsrätt­sliga påfölj- der skulle bli aktuella och vi tror att det är högst sannolikt att eventuella påföljder skulle vara begränsade och immateriel­la, heter det i meddelande­t.

Nokia konstatera­r att man inte har för vana att kommentera marknadsry­kten, men att pressmedde­landet var motiverat med anledninge­n av marknadsre­aktionen och de frågor som väckts efter rapporten.

I pressmedde­landet sägs att beskedet till de amerikansk­a myndighete­rna ges frivilligt och som en försiktigh­etsåtgärd eftersom man vill vara så transparen­t som möjligt.

Pressmedde­landet, som publicerad­es 16.45 finsk tid, fick kursen att återhämta sig en aning. Vid Helsingfor­sbörsens stängning klockan 18.30 låg aktien på minus 5,14 procent. Helsingfor­sbörsen som helhet backade i går med 2,15 procent.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Nokia väntar sig inte att undersökni­ngen■ i bolaget ska leda till några straffrätt­sliga påföljder.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Nokia väntar sig inte att undersökni­ngen■ i bolaget ska leda till några straffrätt­sliga påföljder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland