Hufvudstadsbladet

Glad Nordens dag! Eller…?

Är det politiskt farligt med ett nordiskt block i EU? Och vem driver egentligen på visionen om Norden i dag, företagarn­a eller politikern­a? Det bränner till när diplomater möter företagstä­nkaren Risto EJ Penttilä.

-

Om man googlar Nordens dag lär man sig att den 23 mars är ett speciellt datum för det nordiska samarbetet. Det var den 23 mars 1962 som Helsingfor­savtalet underteckn­ades, det vill säga en samarbetsö­verenskomm­else mellan Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island.

Dags att fräscha upp det hela, tycker ett gäng företagsle­dare i Finland, Sverige och Estland som under ledning av Risto EJ Penttilä, vd på Nordic West office, tagit fram en pamflett med titeln New Nordics, moderna brobyggare. Under en debatt på Nordisk kulturkont­akt i Helsingfor­s i går provocerad­e Penttilä företrädar­na för de fem nordiska länderna så pass att debatten i sig blev en talande bild av det nordiska samarbetet.

Varför det både funkar och inte funkar.

Men vi tar det från början. Penttilä menar att det är hög tid för en ny vision om Norden i en post-Trumpera.

– På 1900-talet var det politikern­a som drev på tanken om nordiskt samarbete, nu är det företagen, säger han.

Nej, nej, det stämmer inte, protestera­r diplomatkå­ren. Norges ambassadör Åge Grutle hänvisar till det nordiska statsminis­terinitiat­ivet som slår fast att Norden ska bli världens mest integrerad­e zon.

– Jag kan inte se att man kan ha en så mycket större vision än det, säger han.

Också Islands ambassadör Árni Thór Sigurdsson tycker att Penttiläs pamflett är för ensidig. Världen är komplex.

Den påpassliga moderatorn Johan Strang frågar om det verkligen är Nordens roll att försvara det gamla, det vill säga den marknadsdr­ivna världsordn­ingen som är på väg ut.

Nej, nej, protestera­r i sin tur Pent- tilä. Det handlar inte alls om det. Tvärtom. Den nya världsordn­ingen är redan här, vilket märks framför allt på att den gamla synen på frihandel inte längre gäller. I stället ser vi allt fler bilaterala och regionala handelsavt­al.

– Brexit är det första stora avtalet i denna nya världsordn­ing. Norden borde ha en vision för den tid som redan är här, anser Penttilä.

Men hur ska det gå till om man inte ens kan enas om utgångspun­kten? Behövs det ens en gemensam nordisk vision?

Danmarks ambassadör i Finland, Charlotte Laursen, menar att det nordiska samarbetet är ett medel, inte ett mål i sig.

– Vi ska samarbeta om saker vi ser likadant på och föra fram våra värderinga­r. Det är ett sätt att uppnå det vi vill, men det nordiska är inte målet i sig.

Tanken på ett nordiskt block i EU – ett sorts modernt Hansaförbu­nd – väcker starkt motstånd i diplomatkå­ren. Ministerrå­det Carina Mår- tensson från Sveriges ambassad menar att det förekommer mycket samarbete redan nu, både formellt och informellt, och det räcker. Ett särskilt block behövs inte.

– Inför det finska ordförande­skapet i EU är kontaktern­a täta mellan länderna. Den här veckan möttes till exempel Sverige, Finland och Tyskland i Helsingfor­s. Statsminis­ter Sipilä har tagit flera initiativ som är uppe på Europeiska rådets agenda.

Hon beskriver ett samarbete som påminner om när skidåkare växeldrar i en skidtävlin­g.

– Ordförande­landet måste ofta inta en mer kompromiss­inriktad linje och då kan länder som Sverige föra fram vissa synpunkter. Det är möjligt att detta inte alltid syns utåt men det förekommer ett tätt samarbete.

Norges ambassadör Åge Grutle håller med om att de nordiska länderna ska hålla ihop på de stora världsscen­erna, men inom EU är läget ett annat. Benelux, Balkan, Visegrad – blockpolit­iken strider mot själva andan i EU som handlar om ett enat Europa.

– Det kan rentav bli farligt att skapa block i Europa. Vi vill inte ha en situation där länder bara talar med likasinnad­e, säger han.

Så var står vi på Nordens dag? Det är frestande att citera moderatorn och forskaren Johan Strang som med en ironisk twist kallar Norden ”en samling länder med ett komplicera­t förhålland­e till Sverige, vilket också gäller Sverige självt.”

Glad Nordens dag på er!

”Så var står vi på Nordens dag? Det är frestande att citera moderatorn och forskaren Johan Strang som med en ironisk twist kallar Norden ’en samling länder med ett komplicera­t förhålland­e till Sverige, vilket också gäller Sverige självt.’”

LENA SKOGBERG

Biträdande ansvarig utgivare

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI ?? – På 1900-talet var det politikern­a■ som drev på tanken om nordiskt samarbete, nu är det företagen, säger Risto EJ Penttilä, vd på Nordic West office.
SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI – På 1900-talet var det politikern­a■ som drev på tanken om nordiskt samarbete, nu är det företagen, säger Risto EJ Penttilä, vd på Nordic West office.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland