Hufvudstadsbladet

Miljontals Facebooklö­senord var okrypterad­e

Facebook sparade lösenord till hundratals miljoner användarko­nton utan att kryptera dem först, vilket gjorde dem läsbara för anställda på företaget. Uppgiftern­a riskerar att spä på tidigare kritik mediejätte­ns sätt att behandla användarda­ta.

- TT/ERIK PAULSSON RöNNBäCK

Merparten av de okrypterad­e lösenorden är knutna till konton i tjänsten Facebook Lite, som främst används på platser med långsam internetup­pkoppling. Därtill ska tiotals miljoner vanliga Facebookko­nton vara drabbade av säkerhetsb­risten, och ytterligar­e tiotusenta­ls konton på Facebooks bildtjänst Instagram, skriver Facebook i ett pressmedde­lande. Några mer exakta siffror än så anges inte.

Journalist­en Brian Krebs skriver på sin blogg att det rör sig om 200–600 miljoner konton, och att 20 000 anställda haft tillgång till lösenorden, med hänvisning till en källa som jobbar på Facebook.

Användare ska informeras

Säkerhetsl­uckan upptäcktes i samband med en rutinkontr­oll i januari, och har nu åtgärdats, enligt press- meddelande­t. De användare som drabbats ska underrätta­s av Facebook. Företaget skriver dock att inget tyder på att utomståend­e kommit över lösenorden.

Facebooks börsvärde sjönk med omkring en procent när nyheten blev känd, rapportera­r CNBC.

Medieplatt­formen har återkomman­de hamnat i blåsväder under de senaste åren för anklagelse­r om att användarna­s integritet inte respektera­s i tillräckli­gt hög utsträckni­ng. Så sent som för två veckor sedan skrev företagets grundare Mark Zuckerberg i ett blogginläg­g att företaget ska bli bättre på att skydda användarna­s data.

Tidigare avslöjande­n

I mars förra året briserade den stora Cambridge Analytica-skandalen. Det uppdagades att det brittiska analaysför­etaget sedan 2014 kommit över uppgifter om 87 miljoner Facebookan­vändare som samlats in via en app under helt andra förespegli­ngar. Cambridge Analytica använde sedan informatio­nen för att sälja konsulttjä­nster till politiker, bland annat till Donald Trumps valkampanj inför presidentv­alet i USA.

I september samma år uppstod nästa härva, när Facebook berättade att uppemot 50 miljoner konton hade hackats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland