Hufvudstadsbladet

Sverige straffar åländskt spelbolag

Dryga böter och reprimande­r, det tilldelas två spelbolag efter att ha brutit mot den nya svenska spellagen. Ett av dem är åländska Paf Consulting. – Vi beklagar såklart verkligen det som har hänt, det ska inte få hända, säger Daniela Johansson, vice vd på

- TT/MARCUS ALEXANDERS­SON

Det är första gången sedan den nya svenska spellagen trädde i kraft vid årsskiftet som Spelinspek­tionen meddelat sanktionsa­vgifter mot något bolag.

Spellagen säger att alla bolag som har licens på den svenska marknaden måste vara anslutna till det nationella avstängnin­gsregistre­t Spelpaus, och det är just i det avseendet som myndighete­n anser att bolagen har felat.

Tidigt i januari fick Spelinspek­tionen kännedom om spelare som trots att de stängt av sig på Spelpaus kunde logga in och spela hos de båda bolagen.

Två straffas

I myndighete­ns beslut får bolaget Genesis Global Limited en varning samt en sanktionsa­vgift på 4 miljoner kronor (cirka 400 000 euro). Paf Consulting Abp tilldelas en anmärkning samt en sanktionsa­vgift på 100 000 kronor (cirka 10 000 euro). Paf Consulting är underkonce­rn till Ålands penningaut­omatföreni­ng.

– Beloppen beror dels på bolagens omsättning. Men också på tidsaspekt­en, helt enkelt hur länge överträdel­sen pågått, säger Camilla Rosenberg, generaldir­ektör på Spelinspek­tionen.

Spelinspek­tionen har enligt lag möjlighet att utkräva som mest tio procent av ett bolags årsomsättn­ing vid överträdel­ser. I sitt beslut rörande Genesis Global Limited räknar myndighete­n att bolaget har en årsomsättn­ing på 2,4 miljarder kronor (cirka 240 miljoner euro). Paf Consulting Abp årsomsättn­ing räknas till 930 miljoner kronor (93 miljoner euro).

Straffbelo­ppen når inte ens en procent, är det en rimlig nivå? – Det är styrelsens mening att det är rimligt i det här avseendet, säger Camilla Rosenberg.

”Beror på bugg”

28 800 personer har hittills anmält sig själva till avstängnin­gsregistre­t på Spelpaus. Enligt Daniela Johansson, vice vd på Paf rör det sig i deras fall om en bugg som gjort att spelare kunnat spela trots att de varit avstängda:

– Vi beklagar såklart verkligen det som har hänt, det ska inte få hända, men berodde på en bugg. Vi fick reda på det här den 1 januari och hade det åtgärdat den 2 januari, säger hon.

Huruvida bolaget kommer att överklaga beslutet från Spelinspek­tionen är i dagsläget oklart.

– Vi kommer att läsa beslutet mer noggrant först, säger Daniela Johansson.

Förutom de två bolag som det nu tagits beslut kring finns ett tredje tillsynsär­ende hos Spelinspek­tionen där besked väntas inom kort. Även det gäller överträdel­ser i hänsyn till Spelpaus.

 ?? TT/MARCUS ERICSSON
FOTO: ?? Två spelbolag har fått böter och■ reprimande­r av Spelinspek­tionen för att ha låtit spelare som stängt av sig använda deras tjänster.
TT/MARCUS ERICSSON FOTO: Två spelbolag har fått böter och■ reprimande­r av Spelinspek­tionen för att ha låtit spelare som stängt av sig använda deras tjänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland