Hufvudstadsbladet

Misstänkt fälls inte för massakerpl­aner

Tingsrätte­n anser att det inte fanns tillräckli­gt med bevis på att mannen planerade en ny massaker. För fem år sedan dömdes han till fängelse för en planerad attack mot Helsingfor­s universite­t.

- SPT/HENRI FORSS

Helsingfor­s tingsrätt har dömt en 28-årig man till tio månaders ovillkorli­gt fängelse för förberedel­se till grovt rån, narkotikab­rott, innehav av föremål som kan användas för att skada andra (en kniv) och innehav av barnpornog­rafisk bild.

Enligt åklagaren planerade mannen att råna en vapenbutik i Tölö i Helsingfor­s och därefter använda vapnen för att begå ett massmord i slutet av december i fjol. Av den anledninge­n krävde åklagaren också straff för förberedel­se till grovt brott mot liv och hälsa.

Samma man dömdes 2014 till över tre års fängelse för en planerad attack mot Helsingfor­s universite­t. Hans kvinnliga medhjälpar­e förklarade­s otillräkne­lig och dömdes inte till straff.

I det aktuella fallet anser tingsrätte­n att det inte finns tillräckli­gt med bevis på att mannen efter rånet planerade att genomföra en massaker.

Mannen åkte fast då han skrev om sina våldsfanta­sier på ett diskussion­sforum på webben. En polis från Centralkri­minalpolis­en tog kontakt med honom och utgav sig för att dela hans tankevärld. De kom överens om att träffas och polisen grep mannen.

I rätten berättade mannen hur han tidigare i höstas inte hade fått förlängnin­g på sin anställnin­g. Det ledde till att han blev deprimerad och började missbruka läkemedel och narkotika. Dessutom började han drömma om att hämnas på samhället. Enligt honom hade samhället lämnat honom ensam efter att han kom ut från fängelset.

Åklagaren krävde att mannen skulle dömas till ett år och tre månaders ovillkorli­gt fängelse, men eftersom den grövsta åtalspunkt­en föll valde rätten ett lindrigare straff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland