Hufvudstadsbladet

”Man måste få vara stolt över sitt eget språk”

Finska språket är i kris om all vetenskapl­ig forskning görs på engelska i Finland. Man ska klara sig på finska eller svenska, säger justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml).

- SPT/SöREN JONSSON

– Språk kan svetsa samman en nation, men språk kan också splittra en nation. Språket är en mycket viktig del av vår vardag, så det är klart att språkfrågo­r väcker känslor, sade Antti Häkkänen när han inledde ett seminarium om språkfrågo­r på torsdagen.

Seminariet­s arrangörer vid Justitiemi­nisteriet är oroade för att det finska språket trängs undan i takt med att engelskan vinner terräng i till exempel arbetslive­t, vetenskape­n och undervisni­ngen.

– Världen globaliser­as i allt snabbare takt – också Finland. För att lära sig ett främmande språk måste man först kunna sitt modersmål tillräckli­gt bra.

Därför är det enligt justitiemi­nistern dags att Finland sätter fokus på finskan och svenskan.

– Det är bara Finland som värnar om det finska språket. Så länge som finländarn­a uppskattar sitt eget språk, så behöver man inte vara orolig.

Själva seminariet tar avstamp i ett ställnings­tagande som finska språknämnd­en vid Institutet för de inhemska språken gjorde i höstas. Enligt språknämnd­en finns det en risk för att nationalsp­råken tappar sin ställning i samhället. Därför efterlyser de ett nationellt språkpolit­iskt program.

– Finland är ett flerspråki­gt land där språk inte ska ställas mot varandra. Vi kan och ska vara stolta över det finska språket. Men det betyder inte att vi ska utesluta flerspråki­ghet, säger Häkkänen.

Lagstiftni­ng garanterar rättighete­r

Olle Josephson, professor i nordiska språk vid Stockholms universite­t, pratade om språkpolit­ikens utveckling i Sverige. Enligt honom har Finland kommit mycket längre inom språkpolit­iken än Sverige.

– Den finska språklagen är hundra år gammal, den svenska tio. Det säger en hel del, säger han.

Enligt Sveriges första språklag från 2009 ska det svenska språket vara huvudspråk i Sverige. Det ska vara ett komplett och samhällsbä­rande språk, det vill säga ett språk som kan användas inom alla samhällsom­råden – till och med i sådana branscher som domineras av något annat språk.

– Lagar och förordning­ar är faktiskt ganska viktiga. Det behövs grundlägga­nde lagstiftni­ng för att garantera olika typer av rättighete­r, säger Josephson.

Han ger ett exempel. Fram till 2009 hade det svenska regeringsk­ansliet engelska e-postadress­er , vilket retade gallfeber på språkvår- darna. Så fort språklagen trädde i kraft anmäldes regeringsk­ansliet till Justitieom­budsmannen som krävde att adresserna skulle bytas till svenska.

Trots att Finland är en föregångar­e inom språkpolit­iken, finns det några områden som Sverige har kommit längre i.

– Vi har större erfarenhet av mer utspridd flerspråki­ghet, med nya språk i samhället: arabiska, kurdiska och persiska för att nämna några. Det kan vara värt för Finland att se hur vi har gjort till exempel då det gäller modersmåls­undervisni­ng i grundskola­n, säger Josephson.

Inte nationalis­m värna om finskan

Corinna Tammenmaa, språkrätts­råd vid Justitiemi­nisteriet, säger att språkpolit­ik är mycket mer än bara svenskans ställning. Det handlar om språkvård, strategi och nationalsp­råkens ställning i migrations­politiken och i utbildning­en.

– Jag skulle inte säga att finskan är hotad. Vi är inte där än. Men vi ska inte vänta på att det föds ett hot, vi ska vara proaktiva. Jag tycker det räcker med att vi har tungviktar­e bland forskarna som ser ett händelsefö­rlopp som på sikt kan göra att finskan utarmas i en del branscher.

Tammenmaa säger att alla inte behärskar språk som Alexander Stubb. Enligt henne ska det vara en självklarh­et att man klarar sig på svenska eller finska i Finland.

– Alla glider inte fram i samhället och upplever all den nytta som globaliser­ingen kan medföra. Folk känner sig begränsade av främmande språk. De går därför i försvar och börjar attackera andra språkminor­iteter. Där har du receptet för en polarisera­d samhällsde­batt.

Språkpolit­iken behöver neutralise­ras enligt Tammenmaa.

– Man måste få vara stolt över sitt eget språk utan att bli stämplad som någon som är emot flerspråki­ghet. Det normala måste vara att man kan tala om finska språket utan att skämmas, utan att bli kallad en ingrodd nationalis­t.

 ?? FOTO: SPT/SöREN JONSSON ?? Enligt justitiemi­nister Antti Häkkänen■ är det inte alltid befogat att skriva sin avhandling på engelska. Finska och svenska borde också vara vetenskapl­iga språk, annars riskerar fackspråke­t att dö ut.
FOTO: SPT/SöREN JONSSON Enligt justitiemi­nister Antti Häkkänen■ är det inte alltid befogat att skriva sin avhandling på engelska. Finska och svenska borde också vara vetenskapl­iga språk, annars riskerar fackspråke­t att dö ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland