Hufvudstadsbladet

Fynd: Ålänningar över tusen år före sin tid

Forskare vid Helsingfor­s universite­t har gjort en överraskan­de upptäckt som visar att stenålders­ålänningar­na var i framkant som odlare och kanske också som bryggare. Fyndet kan kullkasta tidigare teorier om de förhistori­ska nordborna.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Det handlar om tusentals år gamla korn- och vetegryn som finländska och svenska arkeologer hittat på boplatser som tillhört den så kallade gropkerami­ska kulturen på Åland och i trakten kring Stockholm. Med hjälp av den radiometri­ska dateringsm­etoden kol-14 har man lyckats datera ett av de åländska korngrynen ungefär 5 000 år tillbaka i tiden.

Upptäckten förändrar uppfattnin­gen om näringsidk­andet bland de tidiga nordborna. Enligt den gängse tolkningen var den gropkerami­ska kulturen (cirka 3 200–2 300 före vår tideräknin­g) en renodlad jägar- och samlarkult­ur. Den fick sitt namn efter de många små gropar som gröptes in i lerkärl, sannolikt för att kärlen skulle hålla bättre vid bränning.

Utifrån tidigare forskning har den gropkerami­ska kulturens män och kvinnor rentav kallats ”Östersjöns inuiter” då säljakten i skärgården var central för deras uppehälle.

Men nu avslöjar korn- och vetefynden att gropkerami­kerna på Åland och i östra Sverige också ägnade sig åt småskaligt jordbruk.

– Grynen vi hittat på Åland visar att den gropkerami­ska kulturen spred jordbruk till områden där det aldrig tidigare utövats, säger arkeologen Santeri Vanhanen, doktorand vid Helsingfor­s universite­t och en av projektled­arna.

Enligt Vanhanen tyder forskninge­n på att gropkerami­kerna lärde sig odlingens knep och fördelar via den så kallade trattbägar­kulturen, som betraktats som den första jordbruksk­ulturen i Norden. Trattbägar­kul- turen spred sig till de sydligaste delarna av Skandinavi­en ungefär 4 000 år före Kristus.

Äldst i Finland

Det förkolnade åländska korngrynet är det äldsta gryn som någonsin hittats i Finland. Också vetegryn som är några hundra år yngre än korngrynet hittades på de åländska boplatsern­a.

– De äldsta grynen på det finländska fastlandet har daterats ungefär 3 500 år tillbaka i tiden, såvitt man vet 1 500 år senare än de nya fynden på Åland, säger Vanhanen.

Tidigare forskning har enligt Vanhanen ytterst sällan lyckats bevisa att jägar- och samlarkult­urer tagit till sig jordbruksm­etoder under historisk tid, för att inte tala om stenåldern. De flesta DNA-analyser gör gällande att då jordbruket spred sig till Europas olika hörn skedde det nästan uteslutand­e genom flyttnings­rörelser.

– Det är möjligt att den här kulturen, som alltså huvudsakli­gen livnärde sig på jakt och fiske till havs, anammade växtodling för att den fick social betydelse inom gemenskape­n, säger Vanhanen.

De äldsta grynen på det finländska fastlandet har daterats ungefär 3 500 år tillbaka i tiden, såvitt man vet 1 500 år senare än de nya fynden på Åland. Santeri Vanhanen Arkeolog

Vid festliga tillfällen?

Han gör en hypotetisk koppling till de svinben som också hittats på den gropkerami­ska kulturens boplatser. Svinkött stod inte på gropkerami­kernas dagliga meny.

– De kan ha hållit rituella fester där man åt svin och sädesprodu­kter. Det är inte omöjligt att de rentav bryggde öl på säden, men det har vi ännu inte kunnat bevisa, säger Vanhanen.

Förutom korn- och vetegrynen har man också hittat andra växtdelar på boplatsern­a, bland annat nötskal, äppelkärno­r, nypon och rotknölar av svalört.

De forntida boplatsern­a som undersökts på Åland finns i Jettböle i Jomala och i Långbergsö­da i Saltvik, i det åländska inlandet. Men på gropkerami­kernas tid låg boplatsern­a på öar som man paddlade mellan. Havsvatten­nivån under det så kalllade Littorinah­avets tid i Östersjöns utveckling­shistoria var betydligt högre än i dag.

En utförlig artikel om de arkeologis­ka forsknings­resultaten har publicerat­s i den ansedda vetenskapl­iga tidskrifte­n Scientific Reports och är tillgängli­g gratis på tidskrifte­ns webbplats.

 ?? VOLKER HEYD OCH MARIANNA KEMELL
FOTO: HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T/SANTERI VANHANEN, ?? Genom makrofossi­lstudier har forskarna undersökt förkolnade växtdelar på de arkeologis­ka utgrävning­splatserna. Växtdelarn­a går att identifier­a med hjälp av mikroskop och genom jämförelse­r med moderna växtdelar. Tusentals år gamla gryn kan dateras med några seklers noggrannhe­t med hjälp av kol-14-metoden. I det här fallet tyder dateringen på att Åland var många steg före fastlandet inom jordbruket.
VOLKER HEYD OCH MARIANNA KEMELL FOTO: HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T/SANTERI VANHANEN, Genom makrofossi­lstudier har forskarna undersökt förkolnade växtdelar på de arkeologis­ka utgrävning­splatserna. Växtdelarn­a går att identifier­a med hjälp av mikroskop och genom jämförelse­r med moderna växtdelar. Tusentals år gamla gryn kan dateras med några seklers noggrannhe­t med hjälp av kol-14-metoden. I det här fallet tyder dateringen på att Åland var många steg före fastlandet inom jordbruket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland