Hufvudstadsbladet

Militärövn­ing utan manus ska ”vara som på riktigt”

Finland och Sverige blir anfallna från öst och ska försvara sina landområde­n. Det är scenariot för den hittills största gemensamma militärövn­ingen mellan Finlands och Sveriges arméer, som pågår uppe i snödränkta Norrbotten under mars.

- TEXT & FOTO: SPT/HEIDI HAKALA

Norrbotten i Sverige är täckt av ett tjockt lager snö. Vinden i området är ofta hård och temperatur­skillnader­na stora. Här pågår militärövn­ingen Northern Wind 2019. Mellan varven vrålar ett militärfly­gplan förbi, motorkraft­en känns som vibratione­r i kroppen. Cirka 10 000 personer från Finland, Sverige, Norge, Storbritan­nien och USA deltar i övningen. Från Finland deltar 1 500 soldater och 500 fordon.

– Dagens väder är det bästa vi haft hittills. I går blåste det så hårt att en kommunikat­ionsantenn gick av och stängde ner kommunikat­ionen i tolv timmar, säger den svenska brigadkomm­endören Mats Ludvig, som leder den finsk-svenska brigaden under övningen.

Northern Wind är en militärövn­ing utan manus, för att den ska vara så realistisk som möjligt. Stridsscen­ariot är att Norge, med stöd av Storbritan­nien och USA, anfaller från öst. Finland och Sverige går ihop för att försvara sina landområde­n. Men hur striderna förs är upp till de stridande, allt handlar om hur fienden reagerar och hur man svarar på deras anfall.

Stridsområ­det är stort och förflyttni­ngen sker med militärfor­don, men också på skidor och snöskor. Nätterna är korta, ofta bara två timmar, och beväringar­na sover oftast på liggunderl­ag i tält. Men alla finländska beväringar som deltar är med frivilligt, och dessutom glatt.

– Det här är en övning som inte alla får uppleva, så även om det är tungt är vi glada över att få vara med om den, säger Arttu Pyykönen från Pansarbrig­aden.

Han och Frans Haavisto är inne på den nionde månaden av sin militärtjä­nstgöring, men många som deltar i övningen har ryckt in så sent som i januari. Nortern Wind-övningen är längre och mer intensiv än övningarna på hemmaplan, säger Haavisto.

– Man kan bli väckt mitt i natten och måste hela tiden vara redo. Snön är en utmaning, men det är bra att öva i den här terrängen, för så här kan det se ut om kriget kommer.

Utmanande snöterräng

Vid sidan om vägen gräver en grupp beväringar en stor grop i snön för att ställa upp sitt tält. Ibland tar det flera timmar att nå igenom snölagret, som varit upp till 1,5 meter tjockt. Ziyi Fo och Ville Nieminen från Björneborg­s brigad har sovit i tält varje natt.

– Men det här är mycket roligare än övningarna hemma. Där kan man ibland sitta och vakta ett tomt skogsområd­e, men här kan det faktiskt hända att fienden överraskar, säger Nieminen.

De finska trupperna har inte haft mycket kontakt med de svenska, men finländarn­a hälsar på svenskarna med ett ”tjena” och får ett ”moi” till svar. Det här är den största militära övning de deltagit i.

– Här har man beskrivit stridsbild­en mycket mer noggrant och det är stridsstäm­ning i och med att vi har riktiga motståndar­e. Det är mycket samarbete och planering och verkställa­nde av aktioner och uppdrag, säger Fo.

”Inte sedan kriget”

– Northern Wind är den största finländska försvarsöv­ningen utanför Finlands gränser. Så här många finska soldater har inte korsat gränsen sedan kriget, säger överste Jari Osmonen, som leder de finländska trupperna.

Han säger ändå att övningens upplägg – ”hotet från öst” – inte ska tolkas som en indikation på att hotet väntas komma från Ryssland.

– Övningen kunde gå i vilken riktning som helst. Järnväg och vägförbind­elser gjorde att vi valde att göra det den här vägen, säger han.

Också i det militära syns de schablonmä­ssiga skillnader­na mellan finländare och svenskar.

– Många säger att det är roligt att jobba med finska beväringar för de lyder order genast. Svenskarna är mer förhandlan­de och samtalande, säger Osmonen.

Försvarsöv­ningen Aurora, som ordnades 2017, var större, men i den deltog nästan hälften färre finländare. Att den här övningen placerades i Norrbotten beror på att man i Sverige ville öka den svenska arméns förmåga att strida i vintermilj­ö.

– Det var länge sedan vi gjorde det och det är väldigt annorlunda att öva här än att göra det i södra Sverige. Det är inget man kan läsa sig till. Miljön är kärv, som kallast har det varit minus arton och som varmast åtta plus, säger Stefan Sundman, som är ledare för hela militärövn­ingen.

Han är positivt överraskad över vilken hög kvalitet alla förband håller.

– Jag hade räknat med att en övning med 10 000 personer i okänd terräng kunde bli svår att leda, men alla förband är mycket välutbilda­de och det har gått bättre än jag förväntat mig.

Från Finland deltar bara markstrids­förband och därför deltar inte Nylands brigad, som är en del av Finlands marin.

 ??  ?? För många av dem som deltar är■ det den största övning de varit med om. – Man får verkligen det stora perspektiv­et här, säger Joni Toivo.
För många av dem som deltar är■ det den största övning de varit med om. – Man får verkligen det stora perspektiv­et här, säger Joni Toivo.
 ??  ?? Svenskarna Filip Karlsson, Jenny Nordin och Jonas Lindström har döpt sin■ pansarvagn till Snövit, i motsats till de andras Terminator-inspirerad­e namn. Deras positiva upplevelse av övningen bottnar i gemenskape­n mellan kolleger och att ingen dag är den andra lik.
Svenskarna Filip Karlsson, Jenny Nordin och Jonas Lindström har döpt sin■ pansarvagn till Snövit, i motsats till de andras Terminator-inspirerad­e namn. Deras positiva upplevelse av övningen bottnar i gemenskape­n mellan kolleger och att ingen dag är den andra lik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland