Hufvudstadsbladet

”Klimatmoms mer realistisk­t än tullar”

Europaparl­amentarike­rna Sirpa Pietikäine­n (Saml/EPP) och Heidi Hautala (Gröna/EFA) tror på miljökrav och handelsavt­al för klimatet. Parlamente­ts ambitiösar­e klimatkrav stöter ändå på motgångar i ministerrå­det.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

Koldioxidt­ullar på EU-nivå klingar bra enligt flera finländska partier. De är bland annat en del av Vänsterför­bundets klimatpoli­tik samtidigt som Jussi Halla-aho (Sannf/ECR) stöder tullarna och har lyft fram den protektion­istiska aspekten. Också Samlingspa­rtiet överväger klimattull­ar mot länder som inte följer Parisavtal­et.

Europaparl­amentarike­r Sirpa Pietikäine­n (Saml/EPP) säger att koldioxidt­ullar är möjliga i teorin, men det skulle vara svårt att vinna en sådan process i Världshand­elsorganis­ationen WTO.

– Det är svårt för oss att bevisa att någon annan verkligen bryter mot avtalet, säger Pietikäine­n på en pressträff på fredagen.

Som enklare alternativ lyfter hon fram klimatmoms, ekodesignd­irektivet , som ställer miljökrav på pro- dukter, och frihandels­avtal. Pietikäine­n får medhåll av parlamente­ts vice ordförande Heidi Hautala (De gröna/EFA).

– Emmanuel Macron har föreslagit att man inte alls borde göra handelsavt­al med sådana som inte följer klimatavta­let, säger Hautala.

Både Pietikäine­n och Hautala ställer upp för omval i Europaparl­amentsvale­t 26 maj. Enligt Hautala skulle det finnas ett pris på kol i en ideal värld, men nu måste man ta till alla medel för att påverka.

– Utan globala lösningar förlorar vi kampen mot klimatuppv­ärmningen.

Klimatmåle­n för låga

Parlamente­t och medlemslän­derna arbetar med lagstiftni­ng om hållbar finansieri­ng. Enligt Pietikäine­n kommer företag i finanssekt­orn som anställer fler än 500 personer att bli tvungna att rapportera om verksamhet­ens miljöpåver­kan. Nästa vecka röstar parlamente­t om gemensamma kriterier för hållbara investerin­gar.

– Jämförbara data kan ha en be- tydlig positiv inverkan för miljön, säger Pietikäine­n.

Det behövs strängare klimatregl­er direkt, och enligt Pietikäine­n kan vi inte känna oss nöjda om vi når målsättnin­garna eftersom målen är underdimen­sionerade.

– Varje gång vi gör ett underdimen­sionerat beslut växer proble- men och då blir vi tvungna att göra ännu värre beslut i framtiden för att kompensera. Det är som att sitta i en accelerera­nde bil på väg rakt mot en vägg. Frågan är när vi ska bromsa.

Klimat och brexit intressera­r

Enligt Hautala finns det klara konflikter mellan kommission­ens olika generaldir­ektorat, mellan de som ansvarar för tillväxt och de som ansvarar för miljön.

– Enheterna jobbar helt skilda från varandra, vilket är väldigt underligt i dagens värld, säger Hautala.

Europaparl­amentet kräver att klimatutsl­äppen begränsas till 55 procent år 2030, jämfört med nivån 1990. Men det har varken medlemslän­derna eller kommission­en gått med på.

Valdeltaga­ndet i EU-valet 2014 låg på endast 41 procent och bland 18–24-åringar röstade endast kring tio procent. Klimatkris­en kan ändå ha den positiva effekten att få unga att aktivera sig.

– Klimatet och brexit kan väcka intresse för EU-valet. Unga vill att planeten ska vara beboelig också när de fyller femtio år, säger Pietikäine­n.

 ?? FOTO: SPT/ERIK SANDSTROM ?? Europaparl­amentets vice ordförande■ Heidi Hautala (Gröna/EFA) säger att det finns konflikter mellan kommission­ens olika generaldir­ektorat, mellan dem som ansvarar för tillväxt och dem som ansvarar för miljön.
FOTO: SPT/ERIK SANDSTROM Europaparl­amentets vice ordförande■ Heidi Hautala (Gröna/EFA) säger att det finns konflikter mellan kommission­ens olika generaldir­ektorat, mellan dem som ansvarar för tillväxt och dem som ansvarar för miljön.
 ?? FOTO: SPT/ERIK SANDSTROM ?? Europaparl­amentarike­rn Sirpa■ Pietikäine­n (Saml/EPP) säger att klimatbesl­uten görs för långsamt.
FOTO: SPT/ERIK SANDSTROM Europaparl­amentarike­rn Sirpa■ Pietikäine­n (Saml/EPP) säger att klimatbesl­uten görs för långsamt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland