Hufvudstadsbladet

Israel hyllar kontrovers­iellt Trump-utspel

Israels suveränite­t över Golanhöjde­rna bör erkännas av USA, enligt president Donald Trump. Men annekterin­gen av det syriska området har inte erkänts av FN, och tidigare har närmast total konsensus rått kring frågan, enligt Israelkänn­are.

- TT/FILIP NORMAN

”Efter 52 år är det dags för USA att fullt ut erkänna Israels suveränite­t över Golanhöjde­rna, som är av avgörande strategisk och säkerhetsm­ässig vikt för staten Israel och stabilitet­en i regionen”, twittrar Donald Trump.

Bergsområd­et erövrades av Israel från Syrien under sexdagarsk­riget 1967 och annekterad­es senare tillsamman­s med östra Jerusalem.

Annekterin­gen av Golanhöjde­rna har aldrig erkänts av det internatio­nella samfundet.

Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu, som på torsdagen träffade USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo, hyllar Trumps besked som historiskt och tillägger att landet inte har någon bättre vän än Trump.

”Tack, president Trump!”, svarar han på Twitter.

Syrien fördömer

Syriens regering fördömer i stället beskedet från USA. I ett uttalande publicerat av den statliga nyhetsbyrå­n säger en källa vid det syriska utrikesmin­isteriet att området är och kommer att förbli syriskt.

”Syrien är fast beslutet att befria denna värdefulla del av syriskt land med alla tänkbara medel”, säger källan.

Flera andra länder riktar också kritik mot Trumps besked. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att Trumps tweet om Golanhöjde­rna för regionen till randen av en ny kris. Ryssland säger att en förändring enligt Trumps besked skulle innebära ett direkt brott mot FN:s beslut och Iran kallar Trumps besked för oacceptabe­lt och olagligt.

EU understryk­er att unionen inte erkänner Israels suveränite­t över Golanhöjde­rna. Även tyska företrädar­e reagerar på beskedet och säger att den tyska regeringen förkastar ensidiga åtgärder.

– Om landsgräns­er ska ändras måste det ske med fredliga medel mellan alla inblandade, säger Ulrike Demmer, talesperso­n vid Tysklands regering, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

”Frågan börjar ruckas”

Anders Persson, statsvetar­e och Israelkänn­are vid Lunds universite­t, betonar att Trumps utspel bara är ett första steg och att det kan finnas många motiv bakom – alltifrån att ge Netanyahu en skjuts framåt i det stundande israeliska valet – som skuggas av korruption­sanklagels­er – till att kunna kräva gentjänste­r från Israel framöver.

Och frågan är om Trumps ord leder till handling.

– Det krävs antingen ett kongressbe­slut eller ett presidentb­eslut, säger Persson om ett eventuellt amerikansk­t erkännande av israelisk suveränite­t över Golanhöjde­rna.

Han tror att endast ett fåtal länder skulle kunna tänka sig att följa efter, åtminstone på kort sikt, och definitivt inget land i Mellanöste­rn.

– De här frågorna, som Jerusalem, bosättning­arna och Golanhöjde­rna, är frågor som det tidigare närmast rått total konsensus kring i det internatio­nella samfundet. Inget annat land har erkänt att Golanhöjde­rna

ska tillhöra Israel, säger Persson.

– Det vi ser nu är att det så smått börjar ruckas på de här tidigare konsensusf­rågorna.

USA har kraftigt fördömt den ryska annekterin­gen av den ukrainska Krimhalvön 2014 och svarat med sanktioner mot Ryssland.

Skulle Ryssland kunna använda sig av USA:s utspel vad gäller Krim? – Ja, alla gånger. Det är ju en liknande folkrättsv­idrig handling. Och det finns parallelle­r, säger Persson som även betonar att det är svårt att göra en direkt jämförelse med Krimhalvön och Golanhöjde­rna.

Persson tror inte att utspelet om Golanhöjde­rna kommer att påverka konflikten mellan de palestinsk­a territorie­rna och Israel, men att det kan komma att väcka reaktioner, framför allt i länder allierade med den syriska regimen.

– Jag kan inte tänka mig att detta är någonting som Syrien kommer att ge upp på något sätt, säger han.

Trump har tidigare rört upp känslor i regionen genom att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad samt flytta USA:s ambassad till staden från Tel Aviv.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JALAA MAREY ?? Siluettsku­lpturer av soldater har placerats ut på en israelisk militär stödjepunk­t vid Golanhöjde­rna, fotografer­ad i januari i år.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JALAA MAREY Siluettsku­lpturer av soldater har placerats ut på en israelisk militär stödjepunk­t vid Golanhöjde­rna, fotografer­ad i januari i år.
 ?? FOTO: TT-AP/EVAN VUCCI ?? USA:s president Donald Trump och Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu skakar hand vid ett möte i FN:s generalför­samling.
FOTO: TT-AP/EVAN VUCCI USA:s president Donald Trump och Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu skakar hand vid ett möte i FN:s generalför­samling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland