Hufvudstadsbladet

Allt hänger på tredje omröstning om brexit

Efter att EU gått med på att skjuta upp brexit bollas frågan åter tillbaka till det brittiska parlamente­t. Premiärmin­ister Theresa May måste för tredje gången försöka få stöd för sitt utträdesav­tal.

- TT/KRISTIN GROTH

EU har gett Storbritan­nien mer tid, men pressen att nå fram till ett snabbt ja till utträdesav­talet finns kvar.

Om det brittiska parlamente­t säger nej till Theresa Mays utträdesav­tal nästa vecka riskerar landet att krascha ut ur EU den 12 april. Senast då måste britterna presentera en plan för EU om vad de vill göra. Antingen lämnar de unionen då utan avtal eller så ber de om en ny förlängnin­g.

Om de vill ha en lång förlängnin­g finns kruxet att de måste delta i EUvalet i slutet av maj.

Om parlamente­t däremot godkänner Mays avtal nästa vecka kommer det nya datumet för Storbritan­niens sorti ur EU att bli den 22 maj. Det ger tid att ratificera beslutet, och den valda tidpunkten är precis före EU-valet som landets regering inte planerar att delta i.

Oklart om ny omröstning

Det brittiska underhuset har redan röstat ned utträdesav­talet två gånger.

En ny debatt om avtalet ska hållas på måndag, men inget datum har satts för en tredje omröstning.

Theresa May utgår från att parlamente­t röstar i nästa vecka, i enlighet med den nya överenskom­melsen, uppger en talesperso­n för premiärmin­istern.

– Premiärmin­istern är fast besluten om att försöka få igenom avtalet, få ett slut på osäkerhete­n och bringa klarhet åt landet och åt arbetsgiva­rna, säger talesperso­nen, enligt Reuters.

May återvände till London i går och jobbar nu på att försöka övertyga parlamente­t om sin linje. Hon sade efter EU-toppmötet på torsdagskv­ällen att parlaments­ledamötern­a har ett tydligt val, rapportera­r BBC.

”Svårt jobb”

På onsdagskvä­llen höll May ett tvsänt tal där hon lade skulden för den utdragna processen på parlaments­ledamötern­a. Hon har fått skarp kritik för talet, och kommentera­de det under torsdagen.

– I går kväll uttryckte jag min frustratio­n och jag vet att parlaments­ledamötern­a också är frustrerad­e. De har ett svårt jobb, sade hon.

– Jag hoppas att vi alla kan komma överens om att det är dags att fatta ett beslut nu. Och jag kommer att göra allt för att försäkra mig om att vi kan lämna med ett avtal och föra vårt land framåt, säger hon enligt BBC.

May måste få ytterligar­e 75 ledamöter att säga ja till avtalet. Flera EU-ledare säger sig tveka kring om hon kan lyckas med det.

– Det här kanske är sista chansen för Storbritan­nien att säga vad landet vill ha för framtid. Mer än någonsin ligger detta nu i händerna på det brittiska parlamente­t, säger den belgiske premiärmin­istern Charles Michel, enligt Reuters.

Stora demonstrat­ioner väntas i centrala London i dag, för att få till en andra folkomröst­ning om brexit. En namninsaml­ing på nätet om att stoppa brexit har fått över tre miljoner underskrif­ter, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

 ?? SECO
FOTO: TT-AP/FRANCISCO ?? Storbritan­niens premiärmin­ister■ Theresa May vid EU-toppmötet under torsdagen.
SECO FOTO: TT-AP/FRANCISCO Storbritan­niens premiärmin­ister■ Theresa May vid EU-toppmötet under torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland