Hufvudstadsbladet

Grundlagsu­tskottet förmådde inte åtgärda vanvården inom vården

- BO HOLMBERG Karis

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS­REFORMEN Bra att professor Matts Brommels i HBL både i intervju och på debattplat­s har uppgett fakta om vårdreform­en. Detta som motvikt till de många som gett sina subjektiva vilseledan­de uppgifter som enbart baserar sig på eget tyckande och inte det minsta på befintliga fakta.

Brommels har uppgett att ingen reform har utretts så grundligt som denna reform. Precis då regeringen har låtit höra över 1 000 sakkunniga och bland dem många grundlagse­xperter. Därtill har justitieka­nslern uppgett att vårdreform­en fyller grundlagen­s krav.

Den bästa expertisen finns på Social- och hälsovårds­ministerie­t och på landets specialver­k för vården, Institutet för hälsa och välfärd THL. Dessa har grundligt utrett alla tänkbara aspekter för att utveckla och reformera vårdens förvaltnin­g i vårt land. Utredning har skett under 14 år och dröjt alltför länge samtidigt som vården hela tiden försvårats och segregatio­nen inom vården har kontinuerl­igt ökat. Det gäller framför allt grundvårde­n som vårdreform­en speciellt skulle ha förbättrat och gjort den så jämlik som möjligt.

Nu är folket i vården indelat i A-klassen som ges snabb grundvård och diagnos och vid behov remiss till specialist­vården. Det gäller A-medborgarn­a som har pengar att betala, som har sjukförsäk­ringar eller som har gratisförm­ånen av personalhä­lsovård, vilken till över 60 procent sköts av privata läkarcentr­aler. Detta för att facket favorisera­r privatvård­en där tid ges snabbt.

Vänsterpar­tierna är de första att armbåga sig fram till privata läkarcentr­aler för att få fackets medlemmar förbi alla andra i kön för snabb grundvård.

Av hushållen har 1,2 miljoner privat sjukförsäk­ring vilket visar att A-medborgarn­a som har råd övergett tilltron till den offentliga sjukvården fullständi­gt. Medlemmarn­a i riksdagens grundlagsu­tskott har prioritera­d privatvård samma dag liksom alla riksdagsle­damöter och de accepterar ingalunda att ställas på kölistan till Tölö hälsostati­on. Därmed är grundlagut­skottets medlemmar jäviga att behandla grundlag och vårdtillgå­ng då de saknar objektivit­et liksom de professore­r de hör som sakkunniga, vilka även åtnjuter prioritera­d snabb läkartillg­ång på tjänstens vägnar. Samtidigt ger de uttalanden om att B-medborgarn­a inte behöver någon valfrihet för vi ska gå förbi i kön.

Till B-medborgarn­a, som är degraderad­e till hälsostati­onernas ändlösa köer, hör de fattiga, de arbetslösa och en stor del av pensionäre­rna och fattiga barnfamilj­er.

Under de veckor och månader de tvingas köa fördröjs diagnosen och i värsta fall med ödesdigra och livshotand­e följder. De grundlagse­xperter som hörts i riksdagen har ingen uppfattnin­g om den nuvarande vårdens verklighet för B-medborgarn­a och saknar totalt förmåga att jämföra den med de avsevärda förbättrin­gar vårdreform­en hade inneburit.

Utskottets lekmanname­dlemmar har handlat helt ansvarslös­t och skulle vår rättsstat fungera borde de ställas inför riksrätt för att de genom att stoppa reformen har kastat de fattiga vårdbehöva­nde till ulvarna och därmed skadat folket och utelämnat det från grundlagse­nlig vårdtillgå­ng. Jag talade med en äldre patient som febrilt försökte få tid till en hälsocentr­alläkare vilket lyckades efter fyra månader. Läkaren insåg att det är bråttom och sände henne till cancerklin­iken där man konstatera­de att hon borde ha fått komma några månader tidigare, nu var det för sent. Destinatio­nen blev efter en kort tid krematorie­t. Det är dagens vanvård i Finland som grundlagsu­tskottet med sitt agerande inte förmått åtgärda.

Samma gäller förskräckl­igheterna inom äldrevårde­ns långvård. Vanvård i de mest obskyra former och diagno- ser via call center-läkare som gissar sig fram till diagnoser utan att någonsin varken ha sett, talat med eller hört patienten för att inte tala om att någon undersökni­ng skulle ha skett.

Patientern­a lever i så vidriga förhålland­en att ord inte kan beskriva dem. Nattblöjan sätts på vid 17-tiden och byts följande morgon. Huden skadas då utsläppen fräter sönder den och då patienten skrapar sig blodig binds händerna fast i sängen med blåmärken som följd.

Ingenting än denna vårdtortyr kan vara mer fjärran från grundlagen, men utskottet ansåg att en förbättran­de reform inte fyller grundlagen­s krav.

En professor med verklighet­sförankrin­g sade i en intervju att han inte längre kan förutse om riksdagen någonsin klarar av en vårdreform och undrar om en reform kommer att kunna korrigera den nerkörda vanvård som cementerat­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland