Hufvudstadsbladet

Hopp finns att undvika en hård brexit

-

brexit Tidigt åttiotal; jag tog upp näten för sent med följden att hälften av de cirka 30 torskarna var döda och näten så otroligt trassliga att det tog dagar att reda upp dem. Men nu har Theresa May låtit brexitnäte­n ligga i mer än två år och att reda upp det fiskafänge­t ter sig i det närmaste omöjligt.

Efter ett åttatimmar­s maratonmöt­e beslöt EU-statschefe­rna ge May förlängnin­g med två deadlines. Om parlamente­t före den 12 april enas om ett utträdesav­tal eller en klar plan för ett sådant lämnar Storbritan­nien unionen den 22 maj. Om inget avtal godkänns blir det en hård brexit den 12 april.

Vad kan vi då förvänta oss sker i parlamente­t före det datumet? Ytterst oklart, men något av följande alternativ ter sig möjligt.

Det avtalsförs­lag May lagt fram, och förlorat med – redan två gånger – kommer, trots talmannens tidigare beslut, upp till omröstning och röstas ned. Anhängarna av en hård brexit motsätter sig detta och likaså stora delar av det övriga parlamente­t där man eftersträv­ar antingen nyval, en ny folkomröst­ning eller nya, andra arrangeman­g för utträdet; ett Norge-liknande arrangeman­g med tullunion eller liknande.

Då Mays avtal fallit har parlamente­t frågan i sina egna händer. Troligen kommer då en rad nya initiativ att gå till omröstning. De som har den största – om än inte en garanterad – möjlighete­n att bli godkända är sådana som samlar parlamenta­riker från såväl regeringss­idan som opposition­en. Detta från ledamöter vilka är för ett utträde, men ett avtalat och ordnat sådant. Inte i enlighet med Mays avtal, utan ett annat som framför allt garanterar att handeln mellan Storbritan­nien och EU kan fortgå så ostörd som möjligt.

Problemet med detta är inte bara att få en majoritet bakom ett sådant initiativ till avtal – ett som mycket väl kunde gillas av EU – utan svårighete­n ligger även i att tiden är ytterst knapp. Man måste alltså före den 12 april kunna ta fram grunderna och riktlinjer­na för detta avtal och få det godkänt i parlamente­t. Orsaken är att EU skall kunna besluta att det föreligger ett sådant förslag till utträdesav­tal som man kan förhandla vidare kring och ha som grund för att Storbritan­nien lämnar EU den 22 maj.

Lyckas parlamente­t inte nå fram till ett sådant nytt utkast till utträdesav­tal före den 12 april får vi den hårda brexit som EU och majoritete­n av underhuset och även britterna vill undvika.

Då situatione­n är ytterst kritisk och majoritete­n i underhuset önskar en brexit, men en avtalad sådan, tror jag att det är möjligt att underhuset kan nå fram till ett arrangeman­g som även EU kan godta. Samtidigt finns det signaler på att May och en avsevärd andel av regeringsp­artiet har svårt att acceptera att hennes avtal ersätts av ett nytt där opposition­en tydligt medverkat och därför kan nu även May och fler konservati­va ledamöter luta lite mer mot en hård brexit.

Initiative­n som nu arbetas fram av företrädar­e för både regerings- och opposition­sblocket samt de nya tongångarn­a från Labourleda­ren Jeremy Corbyn inger dock lite nytt hopp om att man kunde undvika en hård brexit. Jag skulle därför bedöma att sannolikhe­ten för det förstnämnd­a scenariot ligger på cirka 60 procent och för det andra på cirka 40 procent. Vi följer med spänning fortsättni­ngen på detta för såväl Storbritan­nien som EU otroligt viktiga drama.

GÖRAN DJUPSUND professor emeritus, Mariehamn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland