Hufvudstadsbladet

SFP är ett ... [trumvirvel] högerparti!

Svenska folkpartie­ts ideologisk­a krumbukter är lite underliga. Men ingen har väl heller påstått att total uppriktigh­et ger valframgån­g?

-

var står svenska folkpartie­t?

Den frågan har jag grubblat på en längre tid. Det är så svårt att veta: är SFP fågel eller fisk, höger eller vänster?

Förr var det lättare. Med Carl Haglund eller Stefan Wallin vid rodret behövde man inte ängslas. Båda hade en trygg habitus av finlandssv­ensk högerman som gjorde att man sov gott om natten.

Men sedan HBL:s partiledar­intervju med Anna-Maja Henriksson i oktober har jag trevat i dimman. I intervjun säger hon nämligen att hon inte håller med om att SFP skulle driva högerpolit­ik i ekonomisk bemärkelse.

I en annan intervju, från maj, säger den potentiell­a kronprinse­n och vice ordförande­n Anders Adlercreut­z att inte heller han kan placera sig på en vänster–höger-axel.

Ur led är tiden! Som en ankunge som tappat bort sin mamma har jag irrat omkring på mörka vatten, utan mål, utan mening, utlämnad åt elementen.

Först nu har jag lugnat mig. När det äntligen drar ihop sig till val har SFP gett klara och tydliga besked: vi är fortfarand­e ett parti med en stabil högerorien­tering.

det här visar HBL:s valkompass, vars resultat jag har analyserat. Här finns en handfull frågor som ger en tydlig vink om var på den ekonomiska höger– vänster-skalan partiet ska placeras.

Jag tittar till exempel på frågan om hårdare kapitalska­tt. Det är något som vänstern brukar gilla och högern ogilla. SFP är emot, medan tanken applåderas av vänsterpar­tierna SDP och Vänsterför­bundet, samt mittenpart­iet De gröna.

Samma sak med frågan om arvsskatte­n. Också den är ett starkt indicium. Vänstern tycker överlag att skatter på arv är ett bra sätt att omfördela medel, högern tycker inte att det är en schysst form av omfördelni­ng. Enligt valkompass­en vill SFP att arvsskatte­n slopas, medan SDP och Vänsterför­bundet vill behålla den, liksom mittenpart­iet De gröna.

Ytterligar­e en definieran­de fråga handlar om vinster i välfärden. Ska offentliga medel kunna slinka ner i privata fickor genom utdelninga­r från aktiebolag i välfärdsse­ktorn? Återigen: Vänsterpar­tierna SDP och Vänsterför­bundet är emot, liksom mittenpart­iet De gröna. SFP är för. därutöver har sfP gett mig vägledning via Facebook, vars algoritmer identifier­at min vilsenhet och visat en länk till partiets ”Politik A till Ö”. Där har jag klickat mig vidare till ”Ekonomi och skatter” och kunnat läsa att partiet vill sänka skatten på arbete och höja skatten på konsumtion.

Inte vet jag, men det är en linje som är typisk för högerparti­er och som vänsterpar­tier brukar motsätta sig med argumentet att progressiv­iteten i beskattnin­gen minskar och att de ökade konsumtion­sskatterna främst drabbar arbetslösa, ensamståen­de föräldrar och andra som har det knapert.

alltså: allt talar för att SFP är ett högerparti i ekonomisk bemärkelse. Henriksson­s och andras krumbukter kring frågan är lite underliga, men ingen har ju påstått att total uppriktigh­et nödvändigt­vis ger valframgån­g.

I rättvisans namn ska det ändå sägas att SFP inte är någon tokhöger, utan mer ett Samlingspa­rtiet light. Sett till de tre analyserad­e frågorna i HBL:s valkompass tycker SFP och Samlingspa­rtiet lika, men Samlingspa­rtiet är mer tvärsäkert.

Det är förstås heller inte så att SFP är oresonligt i de ekonomiska frågorna. Om det går som opinionsun­dersökning­arna för tillfället antyder – att SDP, Vänsterför­bundet och De gröna samlar ungefär 90 mandat i riksdagen – så kommer SFP efter valnatten att stå utanför Antti Rinnes dörr och vifta på svansen som en glad labrador jag känner.

Det går nog bra att ge vacker tass också åt en vänsterlut­ande husse, i synnerhet då sådana oftast är mer villiga att dela ut godbitar med smak av minoritets­och språkpolit­ik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland