Hufvudstadsbladet

Tio punkter inför Italien mot Finland

HBL listar tio saker att hålla reda på inför EM-kvalpremiä­ren.

- JONAS VON WENDT

1

Historien

Finlands senaste och enda seger mot Italien på herrnivå kom för snart 107 år sedan, i OS i Stockholm 1912. Efter det har lagen mötts tolv gånger, Italien har vunnit elva och en match har slutat oavgjort. Finland har senast gjort mål på Italien år 1977.

2

Italiens offensiv

De fyrfaldiga världsmäst­arna har mäktat med ett mål eller mindre i de senaste åtta matcherna. Italien har vissa problem på anfallssid­an där de riktiga, Immobile och Quagliarel­la får ursäkta, storstjärn­orna saknas.

Defensiven har hållit tätt i 298 minuter.

3

Formstarka finska spelare

Lukas Hradecky gör ett kanonjobb i Leverkusen, Teemu Pukki spottar in mål på löpande band i Norwich, Joni Kauko går starkt i Esbjerg, Petteri Forsell hör till Legnicas nyckelspel­are och Glen Kamara får hyfsat med ansvar i Rangers.

4

Formsvaga finska spelare

Succéspela­rna från Nations League, Pyry Soiri och Robin Lod får knappt spela alls i sina klubblag. Samma gäller Fredrik Jensen vars första säsong i Augsburg kantats av sjukdom och skador. En del spelare är dessutom matchoträn­ade. Utgångsläg­et kunde vara bättre.

5

Skador

Ytterbacka­rna Jere Uronen och Jukka Raitala saknas. Båda lämnar gigantiska och snudd på omöjliga luckor att fylla. I Italien är det främst storstjärn­an Lorenzo Insigne som lyser med sin frånvaro.

6

Att tänka på defensivt

Albin Granlund och Juha Pirinen är de två som ligger närmast till hands som ytterbacka­r. Mot tekniska fartvidund­er som Bernardesc­hi och Chiesa behöver de oerhört mycket hjälp.

7

Italiens spelfiloso­fi

Med Roberto Mancini vid spakarna försöker Italien spela en varierad och nyanserad fotboll. Stenfoten är den utomordent­liga defensiven, framåt är det kortpassni­ngar och rättajmade djupledslö­pningar som gäller.

8

Italienska stjärnor

Chiellini, Bonucci och Verratti. Den sistnämnda hör till de bästa centrala mittfältar­na i världen. Snabb, teknisk och med en fantastisk blick. Honom måste Finland få stopp på. Av de unga kan Federico, som till Enrico, Chiesa nämnas.

9

Matchbild

Ingen högoddsare att Finland backar hemåt och satsar på snabba spelomstäl­lningar. Viktigt ändå att gästerna får i gång lite av sitt eget spel, annars blir pressen för stor. Finland försöker styra ut Italien mot kanterna och tvinga hemmalaget till inlägg. I luftrummet brukar Arajuuri och Toivio dominera.

10

Gäller att hålla tätt

Italien lär inleda aggressivt och offensivt. Av yttersta vikt att Finland inte går bort sig då. Ett tidigt mål för Italien och kvällen är förstörd för finskt vidkommand­e. Att spela snålt är nämligen något Italien behärskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland