Hufvudstadsbladet

Ronja Savolainen firade SM-guldet med näsblod

Besviken och frustrerad över utebliven satsning i Brynäs funderade svenska landslagsm­ålvakten Sara Grahn på att sluta. I stället flyttade hon till Luleå – och vann SM-guld direkt. – Det är underbart vilket stöd vi har, jublade hon på isen, omgiven av hund

- TT/GöRAN SUNDBERG

Luleå gick på knock i den femte och helt avgörande SM-finalen i SDHL. Det blev till slut hela 5–1 och storpublik­en 4 804 åskådare i Coop Arena fick en kväll när de både njöt och tjöt över hemmalaget­s uppvisning som gav 4–0 redan efter första perioden.

Inramninge­n var det häftigaste som Damkronorn­as målvaktses­s Sara Grahn har upplevt i karriären på klubblagsn­ivå.

– Ja, absolut. När det var fem minuter kvar så förstod jag att det här tar vi. Resten av tiden stod jag bara där och njöt av stämningen, sade 30-åringen som har deltagit i tre OS och snart spelar sitt tionde VM.

Hon har varit med ända sedan SDHL/Riksserien startade säsongen 2007–2008.

Lång väntan

Det tog elva år att vinna första SMguldet.

– Jag har förlorat tre finaler innan så jag visste vad som krävdes för att vinna. Det gällde bara att fokusera på det jag kunde göra – att stoppa puckar, sade hon.

I den avgörande finalen tog hon 23 av 24 skott och efteråt prisades hon som årets målvakt i SDHL.

– Jag är väldigt tacksam att jag fick ett samtal av Fredrik Glader (Luleåträna­ren) i fjol och att han ville ha hit mig. Jag ångrar mig inte en sekund. Jag har haft så jäkla roligt hela säsongen med människorn­a som är här. Tävlat varje dag med världsstjä­rnor som vill bli bättre hela tiden. Det här är min bästa säsong, sade hon.

”Svimmade i går, näsblod i dag”

När Luleå kvitterade SM-finalserie­n mot Linköping i onsdags, efter ett dramatiskt mål i förlängnin­gen, firade Ronja Savolainen lite för hårt. Rättare sagt: backen skrek så högt att hon svimmade.

Så, hur gick det då för Ronja Savolainen när Luleå faktiskt tog SM-guld under torsdagen? Jo, finländska­n åkte runt på isen med en guldhjälm på huvudet, ett stort leende på läpparna – och en papperstus­s i ena näsborren.

– Man gör allt för laget och det har jag gjort. I går svimmade jag, i dag blöder jag näsblod. Det är väl ett tecken att man gjort något rätt, säger 21-åringen och skrattar i SVT:s sändning.

Man gör allt för laget och det har jag gjort. I går svimmade jag, i dag blöder jag näsblod. Det är väl ett tecken att man gjort något rätt. Ronja Savolainen

 ?? FOTO: TT/MIKAEL FRITZON ?? Luleås Ronja Savolainen under matchen i damernas SM-slutspel, semifinal 3 i bäst av 5, mellan HV71 och Luleå HF i Kinnarps arena.
FOTO: TT/MIKAEL FRITZON Luleås Ronja Savolainen under matchen i damernas SM-slutspel, semifinal 3 i bäst av 5, mellan HV71 och Luleå HF i Kinnarps arena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland