Hufvudstadsbladet

Premium-suv i det mindre formatet

Europeiska suvar har behållit sina enkla och lite fyrkantiga linjer, men många motsvarand­e bilar från Fjärran östern blir allt mera veckade och bakåtslutt­ande. Ett färskt exempel är nya Lexus UX, premiummär­kets minsta och billigaste hybrid-suv. Utseendet

- TEXT & FOTO: BO INGVES feature@hbl.fi

Trots alla kraftiga plåtveck måste Lexus UX designers få en eloge för att bilens utmejslade drag inte överdramat­iserats. Bilen är 1,52 meter hög, bara aningen mera än många normala bilar, men ändå är insteget lätt både fram och bak.

Inuti är instrument­panelen uppbyggd av många element, men även om det är personligt så det förslår är allting gjort med sådan finess att man inte blir helt andfådd. Det som mest imponerar är hantverksk­valiteten: här är alla stygn lagda med precision och materialen håller hög kvalitet.

Rolig att köra

För att få kallas premium ska en bil bete sig extra bra på vägen, och visst, bilen är närmast avkoppland­e att köra på de kurviga bergsvägar­na i området runt Barcelona. Den niger inte blygt i kurvorna, utan fjädringen håller bilen spänstigt på vägen så länge man kör inom lagens råmärken. Bilen är kort, och den snäva vändradien gör den lätt att manövrera också i stadstrafi­k.

Lite mera krut hade jag kanske väntat mig, för med gasen i botten går motorn på högvarv utan att det verkar hända så mycket. Skenet bedrar dock, för enligt hastighets­mätaren uppnås 100 km/h på ungefär utlovade 8,7 sekunder.

– Bilen har ett fjärde generation­ens hybridsyst­em där elmotorn i samarbete med en nyutveckla­d bensinmoto­r ger en linjär, jämn accelerati­on utan rivstart. Därför känns accelerati­onen anspråkslö­sare än den är i verklighet­en, förklarar Mitsuteru Emoto, en av de ledande tekniska utvecklarn­a av modellen.

Den fritt aspirerand­e bensinmoto­rn arbetar som så många andra motorer i hybridbila­r enligt Atkinson-cykeln, som är optimal i kombinatio­n med elmotorer. På egen hand kan en sådan motor kännas lite för slö, men när den används för att via generatorn driva elmotorern­a i lägre hastighete­r är läget ett annat.

Laddas under körning

Den provkörda versionen var UX 250h E-four, där h står för hybrid och E-four för fyrhjulsdr­ift. Fyrhjulsdr­iften skapas via en elmotor på bakaxeln som blixtsnabb­t rycker in då det behövs kraft till bakhjulen.

I det rådande sommarföre­t på torra asfaltväga­r fick fyrhjulsdr­iften inte visa vad den gick för, det var bara framhjulen som tuggade sig fram på vägbanan. Ljudnivån var genomgåend­e låg i bilen, men partier med grövre asfalt visade att bilen inte är immun mot vägbuller.

UX är en fullhybrid, alltså en självladda­nde hybrid, där filosofin är att minimera tiden som bensinmoto­rn är i gång. Bensinmoto­rn alstrar den behövliga energin om batteriet inte är laddat då elmotorn skulle behövas. Den grundlägga­nde idén med en laddhybrid är däremot att försöka maximera tiden som bilen kör på batteriern­a.

– Jämfört med en laddhybrid är fördelen att man inte behöver tänka på att ladda bilen eftersom batteriern­a hela tiden laddas aktivt. I och med vårt nya hybridsyst­em kan bilen nu köra upp till 115 km/h på ren elektricit­et, säger Emoto.

Ökad försäljnin­g

Lexus är ett litet märke i Finland. De två senaste åren har försäljnin­gen ökat jämfört med tidigare år och legat på drygt 300 bilar per år. Dessutom har ungefär 500 begagnade bilar importerat­s till landet. Importören räknar med att nykomlinge­n blir märkets storsäljar­e i stället för den större suven NX 300h som hittills har varit den mest sålda modellen.

Trots att bilen är 4,5 meter lång är bagageutry­mmet på anspråkslö­sa 320 liter och i baksätet är det gan-

ska trångt om saligheten. Framme sitter man riktigt bra, vilket är själva poängen med bilen. Den är inte tänkt som en familjebil utan för en eller två personer med mera krav på komfort än på lastkapaci­tet. Dragkrok kan monteras, och den tillåtna kapacitete­n är 750 kg för både obromsad och bromsad släpvagn.

Bilen börjar levereras i Finland i april och prislistan startar från 40 000 euro med framhjulsd­rift och grundutrus­tningsnivå­n Comfort.

Med fyrhjulsdr­ift är priset 3 000 euro högre. Utrustning­snivån Premium höjer priset till 49 000 euro och Luxury till 59 500 euro, men då innehåller bilen det mesta man kan tänkas behöva i en premiumbil.

Redan i basutrustn­ingen ingår LED-strålkasta­re med automatisk avbländnin­g, adaptiv farthållar­e, filhållnin­gsassisten­t och backkamera.

 ??  ??
 ??  ?? Interiören är mångfasett­erad men ändå harmonisk och ganska lättöversk­ådlig med en hög hantverksk­valitet.
Interiören är mångfasett­erad men ändå harmonisk och ganska lättöversk­ådlig med en hög hantverksk­valitet.
 ??  ??
 ??  ?? Bagageutry­mmet är i det mindre formatet. 320 liter är mindre än lagom för många bilköpare.
Bagageutry­mmet är i det mindre formatet. 320 liter är mindre än lagom för många bilköpare.
 ??  ?? I baksätet tar benutrymme­t snabbt slut för längre personer.
I baksätet tar benutrymme­t snabbt slut för längre personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland