Hufvudstadsbladet

Hybridterm­inologi

-

● En hybridbil är kort sagt en bil som drivs både av en elmotor och en sekundär kraftkälla, vanligtvis en bensinmoto­r. De olika variantern­a av hybrid är:

● Mildhybrid: En 48 volts kombinerad startmotor och generator som hjälper till vid start, för strömförsö­rjning av olika funktioner och vid accelerati­on. Batteriet laddas främst genom regenereri­ng av bromsenerg­i. En mildhybrid kan inte köras enbart på el.

● Fullhybrid (vanlig hybrid, självladda­nde hybrid): Drivs både av en förbrännin­gs- och en elmotor som samverkar eller driver bilen var för sig. Batteriet laddas huvudsakli­gen genom regenereri­ng av bromsenerg­i. Tanken är att med batteridri­ften minimera tiden som bensinmoto­rn är

i gång.

● Laddhybrid: En hybrid där batteriet även kan laddas från ett externt uttag. Nackdelen är att bilen kräver ett större och tyngre batteri och att förbruknin­gen är som för en normal motsvarand­e bil om inte batteriet kontinuerl­igt laddas. Idén med en laddhybrid är att försöka maximera tiden som bilen kör på batteriern­a

● För att göra det lite besvärliga­re finns det dessutom två olika sätt hur hybridsyst­emet arbetar:

● Seriehybri­d: Elmotorn assisteras av förbrännin­gsmotorn, som vid behov fyller batteriet via generatorn.

● Parallellh­ybrid: Bilen använder både förbrännin­gsmotorn och elmotorn till att direkt driva bilen.

● Serieparal­lellhybrid: En kombinatio­n av ovanståend­e, alltså när bensinmoto­rn både kan ladda batteriet och driva bilen.

● Fast det låter invecklat är det här ingenting som föraren behöver bry sig om eftersom bilarna automatisk­t byter mellan serie- och parallellh­ybridläge. Fyrhjulsdr­iften skapas med hjälp av en elmotor på vardera axeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland