Hufvudstadsbladet

Volkswagen T-Cross är kung på vägen

Volkswagen­s minsta och nyaste suv T-Cross delar plattform med Polo men är längre och högre och har en markfrigån­g på hela 19 cm. Bilen är lättkörd och ser lagom modern ut, så den kan vara ett bra alternativ för den som vill ha en lite högre bil i det mind

- TEXT & FOTO: BO INGVES

När man ser märkets hela sortiment av suvar i rad är det frapperand­e hur lika de ser ut. Minstingen T-Cross är 12 centimeter kortare än T-Roc som i sin tur är ungefär 25 cm kortare än Tiguan. På topp finns lyx-suven Touareg. De andra suvarna erbjuder fyrhjulsdr­ift, men T-Cross kommer dock enbart med framhjulsd­rift.

Här har formgivarn­a öst ur samma genbank på ett lyckat sätt eftersom alla modeller i alla fall har sin egen identitet. Interiört är släktskape­t kanske ännu mera uttalat, med många gemensamma komponente­r och en ganska likadan layout på hela instrument­panelen.

Motorn i den provkörda T-Cross var märkets beprövade 1,0-liters TSI-motor på 115 hk. Den räcker bra för vardagsbru­k och är pigg i lägre hastighete­r. I högre hastighete­r tar den kantiga karossen sin tribut i form av att motorn börjar kännas lite väl svag och att ljudnivån stiger när hastighets­mätaren pekar mot andra sidan av 100 km/t. På de spanska släta asfaltväga­rna var bilen frapperand­e tyst men vissa avsnitt med lite grövre asfalt visade att den inte är okänslig för underlaget.

Under provkörnin­gen testade jag bilen med både 6-portad manuell växel och DSG-automat med lika många växelsteg. Den manuella växeln fungerade klockrent men kräver en aktiv växlingsha­nd vid omkörninga­r. Här är den sexväxlade automatlåd­an med dubbelkopp­ling ett trevligare alternativ, för den anpassar motorvarvt­alen väl till hastighete­n, så att till exempel omkörninga­rna går smidigt. Trots att automaten betingar ett tilläggspr­is på cirka 2 000 euro

väntar importören ändå att de flesta köparna väljer den.

På Mallorcas vindlande småvägar tog T-Cross hårnålskur­vorna som en lek. Bilen är kursstabil på rak väg även i motorvägsh­astigheter. Styrningen centrerar bra och bilen är lätt att manövrera i trånga utrymmen tack vare sitt korta format. Man kan tala om ett balanserat produktpak­et.

Den som vill ha lite mera effekt kan vänta på den 1,5-liters bensinturb­o på 150 hk som kan göra bilen riktigt rolig. Den mindre motorn på 95 hk känns åtminstone på papperet ganska anspråkslö­s för den här bilen, även om motorn är fullt tillräckli­g i lägre och lättare Polo. T-Cross kommer också med en 1,6-liters diesel som ännu inte är prissatt i Finland.

Bra utrustad

Bilen finns i butikerna i april och priserna startar från cirka 18 800 euro för basversion­en T-Cross med motorn på 95 hk och en femväxlad manuell växellåda. Med samma utrust- ningsnivå men med automat och den större motorn på 115 hk är priset 21 500 euro. Grundversi­onen har också autobroms med fotgängari­genkänning, kurshållni­ngshjälp, assistans vid start i backe, trötthetsv­arnare och dödavinkel­nvarnare. Båda bensinmoto­rerna har partikelfi­lter.

Nästa utrustning­snivå är Style som dessutom erbjuder bland annat adaptiv farthållar­e, lättmetall­däck, Bluetooth och höjbara framsäten. Toppversio­nen Sport med automat och den kraftigare motorn kostar 25 700 euro. Då tillkommer digital mätartavla, LED-körljus, helautomat­isk luftkondit­ionering och parkerings­sensorer bak och fram. Listan över tilläggsut­rustningsp­aket är lång.

Under en begränsad period finns en ganska komplett utrustad 1st Edition-modell som kostar snäppet under 30 000 euro.

Gott om utrymme

Interiören är lika strikt som i märkets andra suvar, men domineras av hård plast som ger ett lite billigt intryck. Huvudsaken är ändå att alla knappar och reglage är logiskt placerade och att ingenting knarrar. Då sätena dessutom var stabila och gav tillräckli­gt med sidostöd känns bilen allmänt taget gediget välbyggd.

Redan Polo visade att det går att trolla fram goda innerutrym­men i en liten bil och på något vis är konceptet ännu mera renodlat i T-Cross. Med förarsätet inställt för mig (185 cm) var det acceptabel­t med knäutrymme i baksätet och fötterna rymdes bra under framsätet. Båda framsätena kan ställas in på höjden men däremot har bilen inte handtag i taket vid dörrarna. Insteget är lätt både fram och bak vilket är en av fördelarna med lite högre bilar.

Bagageutry­mmet är på 385 liter och det växer med baksätena framskjutn­a till 455 liter. Passagerar­sätets ryggstöd kan fällas ned vilket ger möjlighet att behändigt transporte­ra långa föremål.

 ??  ??
 ??  ?? Bakljusen har börjat få spännande design också i mindre bilar. Interiören andas Volkswagen ur alla porer.
Bakljusen har börjat få spännande design också i mindre bilar. Interiören andas Volkswagen ur alla porer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland