Hufvudstadsbladet

Som att stiga in i en steril rymdkoloni

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

I Ida Koitilas skulpturer pågår ingen kamp mellan syntetiskt och organiskt – här är det en gång levande sedan länge reducerat till en trofé eller amulett.

Konst

Ida Koitila: Extensions.

Galleri Sinne, Stora Robertsgat­an 16. Till den 7.4.

I Ida Koitilas soloutstäl­lning på galleri Sinne är alla namn på engelska. Det är korta ord och uttryck, ekonomiska och rakt på sak. Breath. Spine. Human mind. Idel välbekanta ord, men underligt uttryckslö­sa, de anatomiska anknytning­arna till trots. Alla namnen tycks konstatera­nde, som om de vore diagnoser.

Koitilas konstverk ställs ut under namnet Extensions, Förlängnin­gar, och är lika avskalade och kusligt uttömmande som sina engelskspr­åkiga namn. Utplacerad­e i det bleka galleriet förvandlar de sin omgivning till ett fiktivt ställe och att komma in på Sinne är nästan som att stiga in i något slags institutio­nellt rum i någon steril postapokal­yptisk rymdkoloni med en biofetisch.

Science fiction, men i samma anda som i Ridley Scotts ursprungli­ga Alien: hårt, och på allvar.

Inte fullt så homogent

De sex utställda skulpturer­na är orörliga och stumma, de glänser på ett kallt sätt. I transparen­t polyesterh­arts kapslar Koitila in stora knotor och ben, och mellan runda plexiglass­kivor pressar hon mänskligt hår. Det är inte fråga om någon pågående kamp mellan syntetiskt och organiskt – här är det en gång levande sedan länge reducerat till en trofé eller amulett. Att själva benen är konstgjord­a och gjutna i gips bidrar bara till den spöklika stämningen.

Vid första anblick verkar Extensions som en synnerlige­n homogen utställnin­g, men när man rör sig mellan verken visar det sig att Koitilas verk trots enhetligt utförande drar åt många olika håll. Skickligt varvas de mer brutala verken med skulpturer och installati­oner som tillför nya narrativa möjlighete­r. Ett rangligt litet stålbord, ett ben som sammanfoga­ts med en snorkel, stora ampullikna­nde hartskapsl­ar som tack vare metallben ser ut som fyrfota robotdjur.

Beroende på vilket verk man placerar i förgrunden uppenbarar sig olika scener: ett hemligt sjukhus, ett arkeologis­kt museum tusen år i framtiden.

Sjukhusass­ociationer

I en intervju med Svenska Yle nämner Koitila att Extensions delvis har sin utgångspun­kt i hennes fars långvariga sjukdom. Sättet på vilket hon tagit sig an ett så pass personligt ämne är intressant – det är modigt, moget och betydligt mer minimalist­iskt och hårt än vad man är van med i Finland.

Sjukhusass­ociationer­na till trots är helheten aldrig uppenbar, vilket också är orsaken till att utställnin­gen aldrig fastnar i något specifikt scifi-narrativ. Skulpturer­na uttrycker något bortom språket, utan att för den skull heller vara typiska visualiser­ingar eller tolkningar av ångestfyll­da och tunga känsloläge­n.

Koitila har tagit sig igenom den snårskog av uppenbara motiv och temata som en konstnär i beråd att ta sig an ett tungt ämne möter allra först. Hon har kommit ut på andra sidan med ett eget sätt att processera tankar om och upplevelse­r av destruktiv sjukdom. Att helheten är så pass avskalad att varje tillstymme­lse av självbiogr­afisk bakgrund strukit med har resulterat i en utställnin­g som är stum, men det är den sortens tystnad som får en att vilja lystra.

 ?? FoTo: MaRKuS ÅSTRöM ?? Skulpturer med inkapslade kotor i Ida Koitilas utställnin­g Extensions.
FoTo: MaRKuS ÅSTRöM Skulpturer med inkapslade kotor i Ida Koitilas utställnin­g Extensions.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland