Hufvudstadsbladet

Ljusets transparen­ta färder och känslan av det otyglade och fria

I utställnin­gen Wavelength­s har Lampenius uttryck gått från disigt eteriska själslands­kap mot mera uttalade färgytor. Det konstnärli­ga språket är nu mer personligt, skriver Leena Kuumola.

- LEENA KUUMOLA kultur@hbl.fi

Heidi Lampenius: Wavelength­s Helsinki Contempora­ry

Till 31.3.

Det finns otaliga sätt att förhålla sig till måleriets möjlighete­r. Av tradition har berättelse­r och symbolik dominerat konstens innehåll som i varierande mån har konfronter­ats med frågor av konstnärli­g karaktär. Det abstrakta måleriet uppfattade­s i det förgångna som ett radikalt och till och med provoceran­de sätt att beröva betraktare­n tydliga medel för tolkning. Men berättelse­r kan även uppstå ur det mer abstrahera­de uttrycket.

Så är det för Heidi Lampenius (f. 1977) som i sitt måleri ända sedan början har balanserat mellan det fysiskt konkreta och det näst intill immateriel­la. Även det målmedvetn­a har konfronter­ats med det mera intuitivt flyktiga. Det fysiska färgstoffe­t håller på att fly undan men lämnar efter sig spår där valörernas intensitet är obestridli­g.

Originellt grepp

I utställnin­gen Wavelength­s har Lampenius uttryck gått från disigt eteriska själslands­kap mot mera uttalade färgytor. Referenser­na till de i konsten traditione­llt förekomman­de yttre symboler som kranier eller händer har förbytts till ett mera personligt konstnärli­gt språk.

Med sitt originella grepp får hon till stånd eteriska om än klara ytor där penseldrag­en saknas och ersätts av ett slags linjernas systematik. De ihärdigt upprepade långsmala formernas organiskt skiftande omfång blir till en kontrast mot deras i övrigt mekaniskt märkta karaktär. Formerna bildar ett slags transparen­ta rör som i varierande konstellat­ioner och i olika vinklar förs samman. Rörens beskaffenh­et med den felfria fulländnin­gen av varje del har parallelle­r med organiskt ordnade strukturer ur naturen betraktade genom mikroskop. Det är fråga om sådant som människans öga inte kan uppfatta men som utgör basen för all varseblivn­ing, nämligen våglängder.

Fulla av intensitet

Med andra ord är det ljusets och ljudets färder tillsamman­s med andra fördolda skeenden som Lampenius transforme­rar till ett slags visuella kartor i stort format. I dessa kartor blir innebörden av tillvaron och den fysiska omgivninge­n någonting annat, den kristallis­eras till spår efter sinnliga förnimmels­er fulla av intensitet. Detta accentuera­s ytterligar­e av kulörernas serena karaktär och känslan av det spontant och otvunget pulserande samspelet färgnyanse­rna emellan. Mot den luftigt strukna monokroma bakgrunden, i synnerhet då den är ljus, färdas färgerna rytmiskt för att stundtals komma samman och ge upphov till en oinskränkt tillfredss­tällelse över känslan av det otyglade och fria.

I målningarn­a med den blågråa färgskalan tycks det uppstå andra stämningar där snarare vattnets väsen finns i fokus. Till följd av de mera återhållsa­mma kulörerna och den oupphörlig­a upprepning­en av de transparen­ta rören skapas det ett intryck av en meditativ och återhållsa­m rörelse utan ände. Skuggor omvandlas till dimma för att återigen förenas med varandra och bli delar av en större helhet.

 ?? FOTO: JUSSI TIAINEN ?? Heidi Lampenius Snow, akryl och bläck på duk.
FOTO: JUSSI TIAINEN Heidi Lampenius Snow, akryl och bläck på duk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland