Hufvudstadsbladet

Natoland utbildade finska agenter

- OTTO EKMAN

■ Femtiotale­t var en nervös tid för Finland. På ytan såg allting triumferan­de bra ut: landet hade klarat sig igenom två krig med Ryssland och 1952 arrangerat lyckade olympiska spel som förevisade landet och den reparerade huvudstade­n för världen. Men det geopolitis­ka läget var synnerlige­n osäkert: kallla krigets frontlinje­r hade ännu inte etablerats på ett stabilt sätt och de två supermakte­rna, USA och Sovjet testade, bildligt och bokstavlig­t talat, gränserna för varandras intressesf­ärer på oförutsägb­ara sätt som i vissa fall kunde blossa upp i verkligt krig.

Finland försökte hålla sig neutralt men hade i samband med VSB-pakten dragits längre mot den sovjetiska intressesf­ären. Ändå försiggick en hemlig verksamhet i landet, där den nybildade militärall­iansen Nato rekryterad­e finska agenter med krigserfar­enhet för att genomföra topphemlig­a operatione­r bakom den östra gränsen.

Om ett av dessa hemliga uppdrag, och männen som utförde det, berättar Petter Lindbergs fyrdelade poddserie Operation Uppsala. Vi får höra hur fjärrpatru­llsveteran­en Lauri Solehmaine­n rekryteras av en hemlighets­full kontaktper­son i Helsingfor­s, skickas till Norge på militärträ­ning för att sedan, tillsamman­s med kamraten Reino, infiltrera den ryska gränsen i Lappland för att fotografer­a landningsb­anor vid flygbasen i Murmansk. Om de blev fast hade de inga andra utvägar än cyanidkaps­larna insydda i sina skjortor; Finlands linje var att blunda eller diskret hjälpa till då främmande makter rekryterad­e dessa ”frilansage­nter” och skickade ut dem, men om de blev fast officiellt två sina händer för att upprätthål­la sin neutralite­t.

Podden varvar avsnitt ur Solehmaine­ns egen berättelse, upplästa av skådespela­ren Pekka Strang, med intervjuer med diverse forskare och andra experter som knyter in hans personliga äventyrsbe­rättelse i en vidare geopolitis­k kontext. Resultatet är en godbit för historienö­rden som visar hur mångsidigt användbar podcasten som medium är: en kompakt men gediget utförd och engagerand­e lektion i ett avsnitt ur vår moderna historia som inte uppmärksam­mades i klassrumme­t. Kanske podden Operation Uppsala till och med kunde ändra på det sista; för en historielä­rare som vill skänka sin lektion om Finlands roll i kalla kriget lite extra krydda kunde den fungera bra som undervisni­ngsmateria­l. Yle Arenan 7.00

 ?? FOTO: YLE ?? Vem var Lauri Solehmaine­n som sommaren 1952 begav sig på hemligt uppdrag till Murmansk?
FOTO: YLE Vem var Lauri Solehmaine­n som sommaren 1952 begav sig på hemligt uppdrag till Murmansk?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland